În apel, judecătorii i-au scăzut 12 zile din pedeapsa de 6 ani de închisoare. Şi-a înjunghiat soţia

miercuri, 13 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 În apel, judecătorii i-au scăzut 12 zile din pedeapsa de 6 ani de închisoare. Şi-a înjunghiat soţia

La 70 de ani, un ieşean va intra după gratii pentru că a încercat să-şi ucidă fosta soţie. Condamnat de Tribunal, Neculai Munteanu s-a plâns magistraţilor Curţii de Apel că sentinţa a fost prea aspră, cerând reducerea acesteia. Judecătorii au fost de acord: i-au scăzut 12 zile.

Neculai Munteanu şi C.D.M. divorţaseră în 2011, dar au continuat să locuiască în acelaşi apartament, împreună cu unul dintre copii. Certurile dintre cei doi s-au ţinut lanţ, culminând în iulie 2018. Femeia îşi vânduse o suprafaţă de teren fără a-i cere părerea şi fostului soţ. Enervat, acesta a atacat-o cu un cuţit de vânătoare, lovind-o de mai multe ori în zona gâtului şi a capului. Când femeia s-a prăbuşit, Munteanu a strâns-o puternic de gât, cu ambele mâini şi a lovit-o cu piciorul în zona coastelor. Apoi, a spălat liniştit cuţitul şi a plecat spre sediul Poliţiei Municipale pentru a-şi anunţa fapta. Femeia a supravieţuit şi a reuşit să-şi sune o prietenă, care la rându-i, a anunţat poliţia.

Munteanu a fost trimis în judecată pentru violenţă în familie, dar judecătorii au schimbat încadrarea juridică în tentativă la omor împotriva unui membru al familiei. În final, magistraţii Tribunalului l-au condamnat la 6 ani de închisoare. Sentinţa a fost atacată cu apel atât de procurori, cât şi de inculpat. Procurorii nu au cerut o pedeapsă mai aspră, ci dimpotrivă. Au arătat că Tribunalul uitase să scadă din pedeapsa stabilită în sarcina lui Munteanu perioada de 12 zile în care acesta fusese internat la Socola în vederea expertizării psihiatrice şi care este considerată, legal, tot perioadă de detenţie. În plus, procurorii au cerut confiscarea cuţitului folosit la comiterea faptei şi pe care poliţiştii uitaseră să-l ridice. De partea cealaltă, Munteanu a apreciat că pedeapsa primită era excesivă, avându-se în vedere vârsta sa avansată, lipsa antecedentelor penale şi faptul că îşi recunoscuse fapta.

Curtea de Apel a avut nevoie de doar două termene pentru a se pronunţa asupra celor două contestaţii, toate procedurile durând mai puţin de o lună. "Contrar susţinerilor apelantului-inculpat, curtea de apel apreciază că prima instanţă a realizat o legală şi justă individualizare a pedepsei aplicate inculpatului. În mod corect prima instanţă nu a optat pentru o pedeapsă în cuantum minim, având în vedere faptul că acte de violenţă au fost multiple, au fost executate cu stăruinţă şi insistenţă asupra victimei, denotând o incapacitate de autocontrol şi de gestionare a furiei.

De asemenea, inculpatul a abandonat victima aflată într-o stare gravă fără a chema ambulanţa", au precizat magistraţii. Aceştia au admis ambele apeluri, fără ca sentinţa să se schimbe prea mult. Din cei 6 ani de închisoare au fost scăzute cele 12 zile de internare. Totodată, s-a dispus confiscarea de la Munteanu a sumei de 49 lei, reprezentând contravaloarea unui cuţit de vânătoare. 

Comentarii