Încă două turnuri cresc în oraş. Proiect de semaforizare în zona unui pod din Iaşi

luni, 13 ianuarie 2020, 02:50
3 MIN
 Încă două turnuri cresc în oraş. Proiect de semaforizare în zona unui pod din Iaşi

Unul dintre ele pune SRI în umbră, celălalt va fi construit dincolo de Centrul Expoziţional Moldova. Printre proiectele publice gata să fie puse în practică se numără semaforizarea zonei podului Metalurgiei, amenajarea parcării de la Piaţa Nicolina şi amplasarea de module de prim ajutor în zonele aglomerate ale oraşului.

Cele aproape 70 de autorizaţii de construire semnate de primarul Iaşului luna trecută se referă, ca de obicei, la o întreagă gamă de lucrări – de la branşamente la reţelele de utilităţi, la acordul de începere sau doar intrarea în legalitate a construcţiei ridicate deja.

Unul dintre cele mai „înalte“ proiecte (SC TVI Construct) care pot să înceapă vizează zona din jurul Serviciului Român de Informaţii, unde se va construi un complex rezidenţial cu spaţii comerciale şi parcări subterane.

Este vorba de o suprafaţă de teren de cca. 4.000 mp delimitată de străzile Smârdan, Otilia Cazimir, Grigore Ghica Vodă şi Bucşinescu. Practic, două tronsoane cu câte 6 etaje vor fi rezervate locuinţelor individuale, iar unul, de 11 etaje/ 44,5 metri înălţime, birourilor. Parcările vor ocupa cele trei niveluri la subsolul complexului (107 locuri din cele 161 prevăzute în proiect).

Un alt turn, cu înălţimea de 38 de metri, va răsări pe şoseaua Nicolina, dincolo de Centrul Expoziţional Moldova. Construcţia va avea 15 niveluri, respectiv 3 subterane şi 11 etaje. Din cele 64 de locuri de parcare, 45 sunt prevăzute în subsol, iar 10 vor fi la parterul clădirii. Blocul va avea 80 de apartamente cu una şi cu două camere.

Autorizaţia obţinută de firma „Techno Fusion“ prevede că balcoanele şi logiile, în suprafaţă totală de 618 mp, nu vor putea fi închise pe toată durata de existenţă a imobilului pentru că nu au intrat în calculul indicatorilor urbanistici.

Primăria Iaşi va monta, în baza a două autorizaţii emise pe 9 decembrie, module de prim ajutor în oraş. Ele vor fi amplasate pe Esplanada Oancea şi pe strada Sălciilor (Nicolina). Două zile mai târziu, a fost semnată şi autorizaţia pentru modulul din Piaţa Voievozilor, iar cu două zile înainte de Crăciun a fost emisă şi cea pentru modulul de la capăt Păcurari.

Consiliul Local a adoptat pe 28 iulie 2017 un proiect de hotărâre privind înfiinţarea a cinci puncte de prim ajutor pre-medical în cartierele intens populate: Alexandru cel Bun, Podu Roş, Tătăraşi – Oancea, Nicolina şi Păcurari.

O autorizaţie de demolare a şase construcţii situate pe strada Dimineţii a fost emisă pe 13 decembrie. Suprafaţa totală eliberată de cinci imobile cu un nivel şi unul cu două niveluri existente aici depăşeşte un hectar.

Parcarea aglomerată din faţa Pieţei Nicolina va fi reamenajată. Ecopiaţa, societatea care administrează pieţele agroalimentare ale oraşului, a primit undă verde pentru construirea reţelei de alimentare cu energie electrică a barierelor şi parcometrului care vor fi amplasate în parcarea de lângă piaţă.

Este vorba de cea cu acces la bd. Nicolae Iorga. În cadrul unui alt proiect de importanţă publică, intersecţiile de la capetele podului Metalurgiei vor fi în sfârşit semaforizate. Autorizaţia semnată pe 18 decembrie precizează că, pe parcursul lucrărilor, nu va fi afectată circulaţia auto şi pietonală.

O farmacie din Piaţa Unirii poate să-şi monteze un panou publicitar luminos, iar proprietarii unui apartament de la parterul unui bloc din Păcurari au primit aprobarea să construiască balcoane sub cele existente la etajul 1. O autorizaţie similară a fost emisă şi pentru un apartament de la parterul unui bloc de pe Aleea Rozelor.

În fine, Centrul de mentenanţă a avioanelor – hangarul uriaş ridicat de băcăuanii de la Aerostar lângă Aeroportul Iaşi – a primit avizul de conectare la reţeaua de gaz de presiune medie.

Amintim că investiţia grupului industrial aeronautic la Iaşi e programată să intre în funcţiune la începutul acestui an, odată cu construirea căii de rulare (acces) de la hangar la pistă.

Comentarii