Încă o rundă de ceartă la uşile închise ale spitalului mobil

sâmbătă, 10 aprilie 2021, 01:55
2 MIN
 Încă o rundă de ceartă la uşile închise ale spitalului mobil

O reuniune a consilierilor judeţeni, convocată de îndată, a reuşit să treacă două proiecte de hotărâre după aproape o oră de confruntări politice. Este vorba de relocarea liniei de gardă în specialitatea ATI de la secţia exterioară de la Leţcani (Spitalul Mobil) la sediul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi de aprobarea noii organigrame a acestei instituţii, extinsă cu 4 posturi, de la 514, la 518.

Consilierii PSD au întrebat din nou când va fi deschis spitalul modular amplasat în curtea Transagropolis. La fel ca la şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii trecute, preşedintele CJ a replicat că ideea aducerii unui complex mobil a fost bună, dar că a fost aplicată prost şi a repetat că nu administraţia judeţului este proprietarul, ci Asociaţia Euronest. Totuşi, cu două săptămâni în urmă, directorul Euronest afirma în plenul CJ că a pus la dispoziţia ministerului şi altor instituţii toate documentele solicitate. Costel Alexe a afirmat ieri că lipseşte documentaţia tehnică privind instalaţia electrică a spitalului.

Liderul grupului PSD a afirmat că mutarea liniei de gardă echivalează cu "un lacăt pus pe uşa spitalului mobil" şi a propus un amendament privind înfiinţarea unei noi linii. El a subliniat că la Leţcani sunt 100 de paturi de terapie intensivă, în timp ce în "TIR-ul sau remorca" adusă de la Botoşani sunt doar 12. Ulterior, Cristian Stanciu a revenit, solicitând reevaluarea situaţiei după o lună.

Preşedintele Alexe i-a reproşat că "remorca" este acreditată şi că a costat "doar 350 de mii de euro", spre deosebire de spitalul mobil. El a repetat că are toate avizele atunci când Mircea Manolache a întrebat dacă cele 12 paturi respectă distanţarea impusă de pandemie. Directorul spitalului, Florin Roşu, a precizat că unitatea mobilă de terapie intensivă are dotări la nivel european.

Proiectul relocării liniei de gardă a fost adoptat fără ca amendamentul propus de Cristian Stanciu să fie supus la vot, pe motiv că trebuie să aibă acordul iniţiatorului. Liderul consilierilor PSD a replicat ulterior că "este o crimă să ai 100 de paturi de terapie intensivă şi să nu vrei să le foloseşti doar pentru că le-a adus Popa". Aleşii PSD s-au abţinut de la vot, dar nici liberalul Constantin Şerban nu a răspuns apelurilor lui Costel Alexe.

Al doilea proiect a fost adoptat mai repede. Răzvan Socolov, de la USR PLUS, a vrut să ştie ce se va întâmpla cu personalul detaşat la Leţcani. Directorul spitalului a spus că acesta este suspendat.

Comentarii