Incident ciudat în Centrul Iaşului, declanşat de fuga unui bărbat cu un scaun în braţe. Un minor condamnat

vineri, 15 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Incident ciudat în Centrul Iaşului, declanşat de fuga unui bărbat cu un scaun în braţe. Un minor condamnat

Un grup de tineri a tâlhărit un ieşean care fugea pe stradă cu un scaun în braţe. Ciudatul incident s-a petrecut la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, iar judecătorii ar urma să dea o soluţie definitivă cazului luna viitoare.

 

În seara zilei de 28 ianuarie 2022, E.P. a ieşit în oraş cu doi prieteni în clubul Underground din zona Cubului de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Pe parcursul serii, bărbatul a băut patru beri şi câteva shot-uri de tărie, ajungând, după propriile mărturisiri ulterioare, în stare de ebrietate. În jurul orei 23, E.P. a plecat, clătinându-se. Fără să ştie nici el de ce, a luat de pe o terasă un scaun metalic cu pernă şi s-a îndreptat mai departe pe bulevard, spre Palatul Culturii, întâi la pas, apoi în fugă. În dreptul librăriei „Doxologia”, a trecut pe lângă un grup de 9 tineri, opriţi să-şi facă selfie-uri în faţa Mitropoliei. Surprinşi de apariţie, tinerii s-au luat după E.P., strigându-i să se oprească. Cel mai rapid din grup a fost Florin Agapi, pe atunci în vârstă de 17 ani şi 4 luni. Acesta l-a ajuns din urmă pe E.P. pe strada Palat, după Pizzeria Domnească.

Aici, Agapi l-a bruscat pe E.P., care a lăsat scaunul din mâini. Apoi, Agapi l-a împins, reproşându-i că a luat scaunul de pe terasă şi, fără a aştepta vreun răspuns, l-a lovit cu pumnul în faţă. E.P. s-a prăbuşit pe spaţiul verde. Între timp, din urmă veneau şi ceilalţi tineri. Au stat o vreme lângă E.P. Unul dintre ei a încercat să-l aşeze pe scaun, dar bărbatul era prea beat pentru a-şi ţine echilibrul. La rându-i, Agapi i-a sustras borseta. În cele din urmă, tinerii au plecat. Pentru E.P., băuta cu prietenii s-a încheiat fără telefonul Oppo A75 şi fără borseta în care spune că avea 400 de lei şi un pachet de ţigări.

Anchetatorii au avut la dispoziţie nu doar imaginile suprinse de camerele video de pe traseu, ci şi pe cele filmate de unul dintre tineri şi postate pe Tik-Tok. Totuşi, a rămas neclar în ce măsură bunurile pierdute de E.P. fuseseră furate de Agapi sau de altcineva. Tânărul a afirmat că luase din borsetă doar pachetul de ţigări, după care o aruncase în iarbă, lângă victimă. Legea penală nu prevede însă un tratament diferenţiat pentru tâlhăria calificată în funcţie de valoarea bunurilor sustrase, aşa că aceste detalii nu au contat prea mult în aprecierea finală a magistraţilor Judecătoriei.

Deşi Agapi era încă minor, avea deja la activ patru tâlhării calificate şi trei tentative. Noua faptă i-a adus ca pedeapsă internarea într-un centru educativ pe durata a doi ani. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind contestată de Agapi. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel, instanţa urmând să-l reanalizeze la mijlocul lunii viitoare.

Comentarii