Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Infantino şi mafia fotbalului turc

GALERIE
infantino-platini
  • infantino-platini
- +

Pe vremea când era doar secretar federal la FIFA, preşedintele a ajutat federaţia din Istanbul să spele blaturile echipei Fenerbahçe

 

 

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, este acuzat că a permis Federaţiei Turce de Fotbal (TFF) să-şi încalce propriul regulament, în scandalul meciurilor trucate, în care a fost implicat clubul Fenerbahçe. În 2011, Fenerbahce a câştigat titlul la golaveraj în faţa echipei Trabzonspor, apoi s-a dovedit că noua campioană aranjase meciuri în acel sezon, alături de alte cluburi, şi toate acestea ar fi trebuit retrogradate, conform regulamentului TFF. Temându-se că absenţa din prima ligă a clubului Fenerbahçe, unul dintre cele mai titrate şi populare din Turcia, ar fi dus la diminuarea sumei încasate din drepturile de televizare, oficialii TFF s-au gândit să schimbe regulamentul şi să scoată retrogradarea dintre sancţiunile pentru meciuri trucate. Întâi au întrebat UEFA dacă pot face acest lucru, iar răspunsul forului european, prin intermediul secretarului general de atunci, Gianni Infantino, a fost afirmativ, cu precizarea că “Fenerbahçe va primi interdicţia de a juca în cupele europene în următori doi ani”.  TFF a schimbat regulamentul, a "abolit" retrogradarea şi a decis sancţiuni mai blânde, cum ar fi retragerea titlului grupării Fenerbahçe, o penalizare de 12 puncte şi o amendă.

Potrivit unor documente obţinute de The Guardian şi de Le Monde, Infantino, reprezentantul unui for care declarase toleranţă zero pentru meciurile aranjate, a considerat noile sancţiuni "rezonabile". "Putem spune, în numele UEFA, că propunerea dumneavoastră pare un răspuns rezonabil, proproţional şi potrivit pentru a regla această problemă. Credem de asemenea că sunteţi în măsură să puneţi în practică rapid sancţiunile propuse", le-a scris Infantino oficialilor turci, în ianuarie 2012. Două luni mai târziu, UEFA şi-a ţinut congresul anual la Istanbul. Însă TFF nu a pus în practică nici noile sancţiuni, neretrăgând titlul clubului Fenerhahçe. Trabzonspor a încercat în zadar să obţină titlul din acel an, căutându-şi fără succes dreptatea şi la UEFA şi la TAS. Acum cazul a ajuns la FIFA, condusă de Infantino. "TFF a încălcat propriul regulament şi principiile UEFA de fair play şi zero toleranţă. Nu putem explica sau justifica aboradrea lui Infantino sau cooperarea UEFA în acest caz", a declarat Erdem Egemen, unul dintre avocaţii clubului Trabzonspor.

UEFA era condusă atunci de Michel Platini, iar un reprezentant al acestuia a declarat pentru The Guardian că problemele disciplinare erau în atribuţiile lui Infantino. Acesta din urmă se apără spunând că deciziile luate de UEFA în mandatul său de secretar general au dus la sancţiuni dure în cazul meciurilor aranjate. "La acea vreme, UEFA era în fruntea luptei pentru eradicarea meciurilor aranjate şi măsuri în premieră au fost luate. A fost iniţiată şi implementată o cooperare apropiată cu poliţia şi cu autorităţile judiciare din toată Europa. în final, decizii disciplinare dure au fost luate... Acestea sunt faptele şi sunt foarte clare", a răspus Infantino acuzaţiilor. Forul european a precizat că măsurile decise de TFF sunt în concordanţă cu cele ale regulamentelor UEFA privind trucarea partidelor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri