Infecţiile respiratorii în creştere: cu 25% mai multe cazuri de la o săptămână la alta

joi, 19 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Infecţiile respiratorii în creştere: cu 25% mai multe cazuri de la o săptămână la alta

Infecţiile respiratorii continuă să afecteze tot mai mult ieşeni, în perioada 9 – 15 ianuarie fiind înregistrate 12.462 de cazuri, cu 24,94% mai multe faţă de săptămâna anterioară. Dintre acestea, 9.790 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 2.360 sunt pneumonii şi 312 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. 

Din totalul cazurilor de gripă, o treime sunt internate – 119 persoane, restul persoanelor fiind sub tratament la domiciliu. Au fost confirmate şi trei decese, toate din cauza penumoniei, unul la grupa de vârstă 50-64 de ani şi două la grupa de vârstă peste 65 de ani. „Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă, IACRS şi pneumonii este la grupa de vârstă 15–49 ani”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Peste 1.000 de persoane s-au vaccinat antigripal în ultima săptămână

Este în creştere şi numărul internărilor cu 3% faţă de săptămâna trecută, pe lângă cele 119 cazuri de gripă care sunt internate, sunt alte 139 de cazuri de pneumonie care necesită tratament în spital şi 133 de cazuri de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare. „Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până pe 18 ianuarie 2023, s-au vaccinat 75.051 de persoane din judeţul Iaşi, cu 1.151 mai multe faţă de saptămâna anterioară. 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi”, au mai completat cei de la DSP Iaşi.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiştii recomandă evitarea aglomerărilor urbane, evitarea contactului cu persoane bolnave, precum şi spălarea mâinilor cât mai des, obligatoriu după suflarea nasului. În cazul apariţiei simptomelor specifice de gripă sau viroză, trebuie evitată automedicaţia, iar recomandată este consultarea medicului de familie. Persoanele bolnave trebuie izolate de resul familiei într-o cameră luminoasă, aerisită şi încălzită, fiind indicată evitarea vizitării acestora. De asemenea, copiii bolnavi trebuie menţinuţi la domiciliu pentru a evita transmiterea bolii în comunitate. 

 

 

Comentarii