Înotăm în mijlocul Atlanticului

sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 02:43
3 MIN
 Înotăm în mijlocul Atlanticului

 

Tricolorii vor evolua în deplasare cu Islanda în semifinalele barajului pentru calificarea la Euro 2020. Dacă vor învinge la Reykjavik, ei vor înfrunta, tot în deplasare, Bulgaria sau Ungaria

 Naţionala de fotbal a României va evolua, în deplasare, cu Islanda, în play-off-ul Ligii Naţiunilor, s-a stabilit, vieri, în urma tragerii la sorţi care a avut loc la Nyon. Dacă vor câştiga acestă întâlnire, tricolorii vor întâlni, tot în deplasare, învingătoarea dintre Bulgaria şi Ungaria, pentru un loc la Euro-2020. Semifinalele Ligii Naţiunilor se dispută la 26 martie 2020, iar finalele la 31 martie 2020. Aceste întâlniri stabilesc ultimele patru participante la turneul final al Campionatului european de fotbal, la care şi Bucureştiul găzduieşte meciuri. România a ratat calificarea la turneul final din preliminarii, după ce a ocupat locul 4 în Grupa F, în urma Spaniei, Suediei, formaţii care au acces la Euro-2020, şi Norvegiei. Islanda a ocupat locul III în grupa H, cu 19 puncte, după Franţa, cu 25 de puncte şi Turcia, cu 23 de puncte, dar înaintea Albaniei, Andorrei şi Republicii Moldova.

România conduce cu 2-0 în întâlnirile directe cu reprezentativa Islandei. Paridele s-au disputat în preliminariile Cupei Mondiale din 1998, când naţionala antrenată atunci de Anghel Iordănescu s-a calificat la turneul final din Franţa după ce a câştigat grupa a VIII-a din care au mai făcut parte Irlanda, Lituania, FRI Macedonia şi Liechtenstein. La 9 octombrie 1996, România a învins, în deplasare, cu scorul de 4-0, Islanda, prin autogolul lui Bergsson şi golurile lui Hagi, Gheorghe Popescu şi Dan Petrescu. La 10 septembrie 1997, pe Stadionul Steaua, scorul a fost acelaşi, după reuşitele lui Hagi (2), Dan Petrescu şi Gâlcă. Însă, în ultimii ani, Islanda a devenit o echipă redutabilă. Ascensiunea fără precedent în istoria fotbalului islandez are ca reper sferturile de finală la Euro 2016 şi faza grupelor la Mondialul din 2018. La Euro 2016, disputat în Franţa, echipa nordică, antrenată pe atunci de suedezul Lars Lågerbäck, a remizat 1-1 cu Portugalia şi Ungaria şi a învins cu 2-1 Austria. În optimi, Islanda a învins Anglia cu 2-1, iar în sferturi a cedat cu 2-5 în faţa Franţei. La Cupa Mondială din Rusia 2018, islandezii n-au trecut de grupe, după 1-1 cu Argentina, 0-2 cu Nigeria şi 1-2 cu Croaţia. Sunt singurele turnee finale la care Islanda s-a calificat.În preliminarii a ratat calificarea din grupa cu Franţa şi Turcia. Asta deşi a făcut 2-1 acasă şi 0-0 la Istanbul cu turcii. Pasul greşit a fost un 2-4 cu Albania în deplasare. Islandezii joacă acasă pe Stadionul „Laugardalsvollur” din Rejkjavik, arenă cu 15.000 de locuri. În aceste preliminarii Euro 2020, doar Franţa i-a învins pe teren propriu, dar au pierdut ambele meciuri acasă din Liga Naţiunilor, cu Belgia şi Elveţia. În drumul spre CM 2018 au învins pe linie acasă, Croaţia, Ucraina, Kosovo, Finlanda şi Turcia.

Lotul este format, în special din jucători care joacă în Grecia, Rusia, Belgia şi campionatele scandinave, alături de vedetele Gylfi Sigurdsson (Everton) şi Finnbogason (Augsburg).. Experienţa domină, având 13 jucători care au împlinit 29 de ani la ultima acţiune. Selecţionerul Islandei este suedezul Erik Hamren, 62 ani, din 2018 în funcţie, după un mandat 2009-2016 ca selecţioner al Suediei.

Tabloul semifinalelor

Divizia A: Islanda – România, Bulgaria – Ungaria;

Divizia B: Bosnia-Herţegovina – Irlanda de Nord, Slovacia – Irlanda;

Divizia C: Scoţia – Israel, Norvegia – Serbia;

Divizia D: Georgia – Belarus, Macedonia de Nord – Kosovo.

 

Comentarii