Interdicţia auto pe drumul spre Aeroport a bulversat Iaşul. Cine va putea totuşi trece podul Ciric cu maşina? Plătim sau nu bilet?

joi, 27 aprilie 2023, 01:50
5 MIN
 Interdicţia auto pe drumul spre Aeroport a bulversat Iaşul. Cine va putea totuşi trece podul Ciric cu maşina? Plătim sau nu bilet?

O măsură anunţată ieri de Primărie a provocat un val de reacţii în spaţiul public. Potrivit primarului Mihai Chirica, municipalitatea are în plan, din 2 mai, să interzică accesul auto spre Aeroport: autoturismele vor fi oprite în parcările de la Ciric, iar pasagerii vor fi preluaţi de autobuze CTP care ar urma să circule din 15 în 15 minute. Sunt şi excepţii. Măsura ar urma să fie în vigoare până la mijlocul lunii august, perioadă în care va fi amenajată noua parcare de la Aeroport.

 

„Prin dispoziţia primarului, accesul de la pod Ciric către aeroport va fi interzis cu excepţia celor care au sticker special de identificare pentru că acolo nu sunt locuinţe, eşti lucrător, poţi intra, nu eşti lucrător, nu poţi intra, eşti pasager – nu poţi intra, laşi maşina în parcare, te preia autobuzul şi în 15 minute te ridică cu bagaj cu tot către terminal”, a declarat primarul, în plenul Consiliului Local (CL), la o interpelare pe tema accesului la aeroport făcută de un consilier USR. Edilul-şef al Iaşului a adăugat că, în acest sens, vor fi eliberate parcările de la Ciric, dar se vor menţine locuri pentru activităţi sportive (de exemplu, campionatul de tenis) şi cele în cazul cărora sunt contracte de închiriere în desfăşurare (63 locuri).

Măsura Primăriei vine în contextul în care fluxul de pasageri de la Aeroport va creşte semnificativ pe perioada verii. În acelaşi timp, iniţiativa este una de avarie, în contextul în care, deşi se discută de mai mulţi ani de un nou drum spre Aeroport, nici Primăria şi nici Consiliul Judeţean nu au făcut paşi concreţi pentru execuţia unui astfel de acces, toate demersurile fiind la stadiul de proiectare.

Cine va putea trece cu maşina de Podul Ciric

Primarul a precizat că cei 2 km de la parcările din zona Ciric şi Aeroport vor putea fi tranzitaţi, în afară de autobuze, de persoane care vor avea un acces special („sticker”), respectiv angajaţi ai aeroportului, lucrători de la şantier şi persoane salariate în alte instituţii care au atribuţii în menţinerea securităţii aeroportuare (Poliţia de Frontieră, SRI).

O altă serie de măsuri au fost discutate ieri în cadrul unei întâlniri pe care primarul Mihai Chirica a avut-o cu reprezentanţii Aeroportului Internaţional Iaşi, ai Camerei Taximetriştilor din Iaşi şi ai firmelor de transport alternativ (Uber şi Bolt). Astfel, pe lângă autobuzele CTP, drumul spre Aeroport va putea fi folosit şi de autoturismele taxi şi de transport alternativ. Pentru a putea prelua în timp util pasagerii de la Aeroport, acestea vor avea o serie de locuri rezervate în parcările publice din zona Ciric.

În ceea ce priveşte accesul dinspre Tătăraşi, primarul a declarat că va fi posibilă parcarea pe o singură bandă pe str. Fântânilor. „Vom elibera parcările de pe zona Ciric, mai ales cele care sunt pe partea stângă, de unde vom asigura un transport public, împreună cu CTP, pentru transbordarea pasagerilor din maşinile personale în autobuz. (…) Eliberăm toate parcările din zona Ciricului, am dat ordin colegilor mei, reactivăm până la sfârşitul săptămânii toate barierele, scoatem toate maşinile care nu au ce căuta acolo”, a mai spus primarul.

Dispoziţia invocată de edil încă nu a fost emisă, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, iar alte detalii despre măsuri ar urma să fie făcute publice astăzi şi mâine. Contactat telefonic, directorul CTP Cristian Stoica spune că, în condiţiile în care şoseaua este liberă, operatorul poate asigura transport cu până la 4 autobuze la orele de vârf, care să circule din 15 în 15 minute, atunci când decolează şi aterizează mai multe aeronave într-o perioadă scurtă de timp.

Cât priveşte taxarea, directorul CTP nu a ştiut să spună dacă pasagerii vor trebui să plătească sau nu bilet pe ruta parcare Ciric – Aeroport. „Depinde de decizia autorităţilor, a Aeroportului, a Consiliului Judeţean şi a Primăriei”, a spus Stoica, el subliniind că încă se discută despre acest aspect. Potrivit directorului CTP, operatorul este dispus să asigure transbordarea pasagerilor inclusiv pe timp de noapte.

Val de reacţii şi ironii în mediul online

Părerile asupra intenţiei Primăriei de a interzice accesul maşinilor sunt împărţite în mediul online. „Mă mir cum de nu a modificat telescaunul ăla care putrezeşte în pădure să-i care pe călători la Aeroport”, a comentat, ironic, un ieşean. Telescaunul a fost invocat şi de alte persoane, în aceeaşi notă: „Păcat că nu plimbăm pasagerii cu telescaunul prin pădure, s-ar mai obişnui cu frica de zbor, cu turbulenţele, dar ar merge făcută şi o randare cum o să zboare călătorii cu telescaunul, din parcare până la scara avionului” sau „De ce nu se lungeşte traseul telescaunului să treacă balta? Să te ia şi să te lase din mers, ca la teleski”, sunt alte două reacţii în acest sens.

„Lăsăm maşina la cozile de la Leţcani şi Podu Iloaiei”, „Eu zic ca din Podul de Fier să nu mai circule nici o maşină decât a primarului şi mergem pe jos” sau „Întâi rezolvi infrastructura rutieră şi apoi construieşti un terminal”, au fost alte reacţii ale ieşenilor. Există şi păreri în favoarea unei astfel de iniţiative, dar cu reţineri. „Singura măsură logică şi corectă atâta vreme cât nu se pot inventa un drum şi o parcare peste noapte. Problema e că autobuzele trebuie să circule în continuu, inclusiv să preia pasageri care aterizează la 2 noaptea şi să ducă pasageri care au avion la 5, ca să fie în aeroport la 3 dimineaţa. La fel, accesul taxiurilor trebuie să fie liber”, a comentat un cititor ZDI pe varianta online a ziarului.

„Incompetenţă crasă. Doar la Iaşi se poate întâmpla aşa ceva. Trei luni să oferi acces condiţionat către aeroport?!”, a replicat un alt cititor. „Întreb doar: de ce este o idee atât de rea? În multe aeroporturi internaţionale eşti transportat pe distanţe mai lungi de la avion la terminal”, a fost comentariul unei alte persoane interesate de subiect. 

Comentarii