Intervenţii chirurgicale pentru cei bolnavi de Parkinson, posibile şi la un mare spital din Iaşi

sâmbătă, 05 ianuarie 2019, 02:50
1 MIN
 Intervenţii chirurgicale pentru cei bolnavi de Parkinson, posibile şi la un mare spital din Iaşi

După mai mulţi ani de aşteptare, la Spitalul de Neurochirurgie se vor putea face în sfârşit intervenţii chirurgicale pentru bolnavii de Parkinson, datorită aparaturii cu care a fost dotată la începutul acestui an. Tratamentul chirurgical presupune implantarea unor electrozi în structurile profunde ale creierului, iar prin stimularea cerebrală profundă sau Deep Brain Stimulation (DBS), acea zonă din creier care determină tremurul pacienţilor se electrocoagulează. 

„Toată această tehnologie ne permite să facem în sfârşit tratamentul chirurgical al bolii, se mai fac operaţii şi la Bucureşti însă cu o tehnologie mai veche şi cu rezultate care nu sunt întotdeauna cele mai bune. La noi siguranţa actului chirurgical este maximală, imaginaţi-vă că în această boală ţinta trebuie să fie perfectă, ceea ce ne permite această tehnologie, cu robotul putem fixa ţinta şi electrozii în acea zonă“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul spitalului. Stimularea cerebrală profundă presupune implantarea unor electrozi în anumite zone ale creierului, electrozii provocând impulsuri electrice care reglează impulsurile anormale.

Aceasta este recomandată în special la pacienţii care suferă de Parkinson şi care prezintă simptome severe care nu pot fi controlate de medicamente sau de alte terapii. De asemenea, stimularea cerebrală profundă este utilizată şi pentru alte afecţiuni neurologice cum ar fi tremor cauzat de scleroză, de accident vascular cerebral, rigiditate, mişcări încetinite sau probleme de mers. La nivel naţional sunt diagnosticate peste 72.000 de persoane care suferă de această boală, fiind cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă.

Comentarii