Investiţiile în echipamente, aparatură şi lucrări de modernizare, decontate în spitale

miercuri, 08 ianuarie 2020, 02:57
2 MIN
 Investiţiile în echipamente, aparatură şi lucrări de modernizare, decontate în spitale

Mai multe instituţii au primit înapoi banii cheltuiţi pe dotarea cu aparatură a ambulatoriilor şi laboratoarelor, respectiv pe lucrările de extindere şi modernizare.

Consiliul Judeţean a recuperat pentru spitalele ieşene cu unităţi de primire urgenţe sumele investite în echipamente, aparatură medicală şi în lucrări de reabilitare, extindere şi modernizare în perioada 2014-2019. Este vorba în total de 32,8 milioane de lei. CJ a fost coordonator în proiectul „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Iaşi la servicii medicale de urgenţă“ pentru Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“, Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani. Aplicantul principal este Ministerul Sănătăţii, desemnat eligibil pentru recuperarea fondurilor prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Aceste sume, investite de unităţile medicale şi recuperate acum, sunt binevenite. Banii se pot îndrepta spre alte cheltuieli. Pentru buna desfăşurare a activităţii, aparatura medicală trebuie reînnoită în pas cu normele în vigoare pentru ca, în final, pacientul să beneficieze de servicii la cel mai înalt standard“, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Printr-un alt proiect, „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim de ambulatoriu pentru populaţia judeţului Iaşi“, s-au întors la unităţile medicale 10,7 milioane de lei. Proiectul a fost coordonat de CJ pentru Institutul Regional de Oncologie, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“, municipiile Iaşi şi Paşcani, Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani şi Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“. Aparatura adusă în ambulatoriile şi laboratoarele unităţilor medicale aau dus la creşterea gradului de adresabilitate şi la reducerea timpului de aşteptare.

Cele două programe au fost iniţiate în 2018, suma totată solicitată fiind de 10 milioane de euro. Cei mai mulţi bani, în jur de 6 milioane de euro, au fost revendicaţi de Spitalul de Neurochirurgie. DSP a solicitat 2 milioane de euro, Spitalul de Copii, 750.000 de euro, iar Spitalul din Paşcani, 540.000 de euro.

De pe listă lipseşte Spitalul „Sf. Spiridon“, care ar fi putut să recupereze, conform CJ, aproximativ 2 milioane de euro, dar a cărui conducere a considerat că nu este eligibil, şi a refuzat să depună actele necesare pentru proiect.

Comentarii