Invitație: dezbatere pe tema bullying-ului în rândul adolescenților

marți, 09 aprilie 2019, 16:05
3 MIN
 Invitație: dezbatere pe tema bullying-ului în rândul adolescenților

Editura Gama organizează sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 10.30, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ din Copou, o dezbatere despre unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă adolescenții de azi: bullying-ul.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Clubul Logos (inițiat și coordonat de Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Iași), face parte din cel mai recent proiect educațional lansat de Editura Gama, „Let’s talk about…”, care își propune ca, pornind de la romanele pentru adolescenți publicate în subdivizia Gama Imago, să abordeze teme de interes pentru copii, părinți și profesori care să fie dezbătute atât în mediul online, cât și în cadrul unor întâlniri-eveniment.

La dezbaterea despre bullying vor participa elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu“, Dana Harip, coordonator de proiect în cadrul Asociației Salvați Copiii Filiala Iași, Irina Rusu, psiholog și psihoterapeut în cadrul Equilibria Center, Oana Rotaru, psiholog, psihoterapeut și fondatoare a Asociației ROR, Oana Dobre-Dimofte, fondatoarea primei platforme online dedicate educației private, educatieprivata.ro, și Alexandra Ignat, autoare a blogurilor Pauze pentru cafea și Ignații. Moderatori vor fi: Serinella Zara, profesor de limba și literatura română, și Anca Baciu, specialist în comunicare.

1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului în mod repetat

Editura Gama a lansat în luna martie primul episod al proiectului educațional „Let’s talk about…” pe care l-a dedicat bullyingului, pornind de la tema romanului 7 zile, scris de Eve Ainsworth și apărut în Gama Imago.

Deși este un subiect care apare din când în când în agenda publică, bullyingul este încă insuficient conștientizat de toți cei implicați, iar statisticile sunt cu adevărat îngrijorătoare.

… 82% din situaţiile de bullying au loc în şcoli

… 32% dintre copii sunt excluși în mod frecvent din activitățile de grup din cadrul școlii

… 23% dintre copii sunt amenințați cu excluderea din grup

… 24% dintre copii au raportat că sunt în mod constant umiliți în fața altor copii

… 37% dintre copii sunt victime ale zvonurilor negative împrăștiate în comunitatea școlară

… 68% dintre copii confirmă că bullying-ul cibernetic are loc pe rețelele sociale.

Ce își propune Editura Gama? Ca prin intermediul acestui proiect, următoarele mesaje să ajungă către:

Cei hărțuiți – Copiii hărțuiți să învețe să comunice ce li se întâmplă părinților sau cadrelor didactice.

Hărțuitori – Comportamentul hărțuitorilor trebuie analizat de personal specializat, psihologi, pentru a descoperi ce anume îi determină să reacționeze violent.

Martori la hărțuire – Copiii care sunt martori la astfel de situații să nu le dea amploare filmându-le, ci să solicite ajutorul unei persoane adulte.

Până acum, au acceptat invitația Editurii Gama de a discuta atât despre bullying, cât și despre cartea 7 zile psihologul Diana Teodorescu, Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iaşi și inițiatoarea clubului Logos, Anamaria Ghiban, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi  și autor al blogului anamariaghiban.ro, Andreea Iulia Toma de la Bookhub.ro, Anca&Ema, semnatarele Blogului în tandem, Cristian Petre, autorul blogului JurnalulUnuiTata.ro, Sandra Negrea și Evelina Munteanu, autoarele blogului The Hearabouts, booktuber-ii Vanilla MoonBooks, Irina Citește, Dariana Citește, Alexandra’s Books și Tea scrie și citește.

Răspunsurile invitaților campaniei sunt disponibile pe blogul Editurii Gama și pe paginile de Facebook Gama Imago și Editura Gama.

Comentarii