IPS Teofan şi PS Gherghel au devenit primii cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi. Distincţii în premieră

luni, 27 ianuarie 2020, 02:54
2 MIN
 IPS Teofan şi PS Gherghel au devenit primii cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi.  Distincţii în premieră

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, şi Lucian Flaişer, fost prefect şi preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, sunt primii ieşeni care primesc titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Iaşi. Ceremonia festivă a avut loc sâmbătă, în cadrul manifestării culturale „Vrerea naţiei române“, desfăşurată la CJ.

PS Petru Gherghel, care a condus până anul trecut Dieceza de Iaşi ca episcop plin, s-a declarat surprins de distincţia primită, portalul Episcopiei Catolice de Iaşi punctând faptul că acesta şi-a pus problema ce a făcut în activitatea sa astfel încât să merite o astfel de disctinţie. „Acest titlu mi-a oferit ocazia să mă întreb ce am făcut ca să-l merit şi ce am datoria de a face mai departe pentru comunitatea în mijlocul căreia mi-am stabilit căminul încă din anul 1956, chiar în inima judeţului Iaşi. Istoria vieţii mele a fost să fie în cea mai mare parte trăită în acest minunat oraş, şi aşa port amprena fericită a unui romaşcan moldovean, împământenit în acest judeţ, Iaşi“, a spus PS Gherghel în discursul său.
 
La rândul său, ÎPS Teofan a adus mulţumiri Consiliului Judeţean pentru distincţie, atât din punct de vedere personal, cât şi din partea Mitropoliei, despre care a spus că este astfel onorată. „Închin această distincţie marilor mitropoliţi ai Moldovei şi Ţării Româneşti Sofronie şi Nifon – care în ianuarie 1859 au prezidat cele două adunări elective de la Iaşi şi de la Bucureşti, propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite. Să ne dăruiască Dumnezeu să avem gândul lor şi ai celorlalţi făuritori ai Unirii care, de acolo de sus, ne privesc şi aşteaptă de la noi să păstrăm şi să întregim moşte­nirea de la 1859“, a spus IPS Teofan. 

Comentarii