Advertorial

Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)

vineri, 24 martie 2023, 15:42
4 MIN
 Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)

Peste 100 de milioane de oameni joacă poker în scop recreațional, o activitate distractivă ce îi scoate din rutină. Un joc transmis din generație în generație care trăiește cele mai bune momente ale sale având în vedere dezvoltările tehnologice care l-au făcut și mai distractiv dar și mai accesibil pentru oameni din toate colțurile lumii.

Istoria jocului de poker nu este însă clară în totalitate, fiind vehiculate mai multe variante. Cea mai populară arată că pokerul provine dintr-un joc franțuzesc ce poartă denumirea "poque". Nemții, pe de altă parte, susțin că ei l-au inventat și că originile sale stau în jocul "Pochspiel". Chinezii au avut și ei un joc ce părea asemănător în anii 900, dar pe atunci se juca prin intermediul unor bucăți mari de lemn pictate. Persanii susțin și ei că l-au inventat și că jocul își are originile în As Nas, din secolul al 16-lea.

Cert este că prima atestare oficială a jocului de poker datează din anul 1829, sub semnătura actorului britanic Joseph Crowell. El aștepta un vapor în estuarul râului Mississippi și a notat într-un jurnal că a văzut mai mulți emigranți care jucau poker. A făcut chiar și o descriere a jocului: 20 de cărți erau împărțite câte 5, iar cei care considerau că au mâna cea mai bună pariau și apoi toată lumea își arăta cărțile. Cel care avea cele mai bune cărți încasa banii din acea rundă.

Nu e o coincidență că prima atestare a jocului de poker s-a făcut după o partidă în acest mediu. Pokerul a fost dus în mai multe colțuri ale lumii prin intermediul călătoriilor ce durau și câteva săptămâni pe vapor. Pentru a face timpul să treacă mai repede și pentru a se distra, oamenii jucau poker și au început să îndrăgească acest joc.

În 1925 a apărut cea mai populară versiune a jocului de poker

Anul 1925 este considerat cel în care a luat naștere cea mai populară versiune a jocului de poker din zilele noastre, Texas Hold'em. A fost versiunea care a schimbat radical impresia despre poker și, dintr-un joc de noroc, a devenit unul de abilități, în care strategiile contează din ce în ce mai mult. Pe atunci, oamenii încă jucau în cluburi de poker din Texas și partidele nu aveau mizele din prezent.

În deceniile următoare, jocul de poker a ajuns și în Las Vegas. Acesta era deja locul în care au fost construite mai multe cazinouri impresionante, însă primii ani au fost destul de dificili. Oamenii nu au acceptat pokerul din prima, iar acesta era jucat mai degrabă în cluburile din zonă decât în cazinourile mari, care nu alocau prea multe mese.

La popularitatea pokerului a contribuit însă și apariția World Series of Poker, la începutul anilor '70. Deși inițial evenimentul nu a avut un succes major și a adus la un loc cei mai buni jucători ai momentului, după ce Main Event-ul a trecut la Texas Hold'em popularitatea a fost în creștere. De la an la an dimensiunea WSOP a crescut, la fel și premiile și interesul pentru acest eveniment. În prezent, WSOP este cel mai important eveniment de poker organizat în fiecare an.

Pokerul online a revoluționat jocul

În zilele noastre, cei mai mulți oameni joacă poker online. Totul a început însă în 1998, când a avut loc primul turneu de poker online. Pe măsură ce dezvoltările tehnologice au avansat, și pokerul a evoluat enorm. Jucătorii care au descoperit pokerul online și-au dat seama că se pot distra oricând și de oriunde. Pokerul nu mai era un simplu joc, devenise un fenomen, iar începând cu 2003 au început să fie televizate turnee majore ca World Poker Tour ori World Series of Poker. În prezent, este ceva obișnuit ca pokerul să fie televizat, însă în acele vremuri era ceva cu totul nou.

Jucătorii de poker Romania se pot bucura de jocul preferat atât în mediul online cât și în cazinouri ori cluburi speciale. Există o comunitate destul de mare a jucătorilor de poker, iar rezultatele obținute la nivel național și internațional sunt notabile. Recent, Răzvan Belea a câștigat main eventul EPT Paris și a obținut un premiu de peste 1 milion de euro. Iar o altă dovadă că pokerul este apreciat de români este și prezența în calendarul evenimentelor din circuitul 888poker LIVE, cu etapa din București programată între 8 și 14 august.

Prin intermediul turneelor live, întreaga comunitate are de profitat, având în vedere că numărul turiștilor crește odată cu organizarea turneelor. Astfel, aceștia plătesc cazare, merg la restaurante, cumpără suveniruri ori cadouri și astfel există un impact pozitiv și în economia orașelor care organizează astfel de turnee.

Comentarii