Retrospectiva Euro 2020

Italia grandissima şi claponul galic

miercuri, 29 decembrie 2021, 02:43
3 MIN

 

Turneul final al Campionatului European de fotbal, amânat în 2020 pentru 2021, s-a desfăşurat, aşa cum era prevăzut, în mai multe oraşe de pe continent, în condiţii de pandemie, dar a fost un succes şi s-a încheiat cu victoria echipei Italiei.

 

 Euro 2020 trebuia să marcheze împlinirea a 60 de ani de la prima ediţie a Campionatului European, dar pandemia de Covid-19 a împiedicat desfăşurarea sa la datele stabilite

Italia a defilat în grupă, câştigând meciurile cu Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), dar a avut nevoie de prelungiri în optimi în faţa Austriei (2-1), a câştigat cu acelaşi scor în sferturi, în faţa Belgiei, iar în semifinale şi finală s-a impus la loviturile de departajare în faţa Spaniei, respectiv a Angliei, după ce în timpul regulamentar ambele partide au înregistrat rezultatul de 1-1.

Revelaţia turneului final poate fi considerată echipa Danemarcei. Nordicii au pierdut primele lor două meciuri din grupă, dar au câştigat cu 4-1 în faţa Rusiei şi au prins in extremis optimile de finală. A urmat o victorie la scor (4-0) cu Ţara Galilor, iar în sferturi un succes în faţa Cehiei (2-1). Danemarca s-a oprit, nemeritat, în semifinale, învinsă de Anglia în prelungiri (1-2), după ce a fost dezavantajată de arbitraj.

Dezamăgirea competiţiei poate fi considerată campioana mondială Franţa, care a fost eliminată de surprinzătoarea echipă a Elveţiei, la Bucureşti, în optimile de finală, după un meci de senzaţie. „Les Bleus” au condus cu 3-1 în min. 75, dar Elveţia a marcat de două ori în ultimele zece minute regulamentare şi a trimis meciul în prelungiri, câştigând cu 5-4 la loviturile de departajare. Un alt meci spectaculos a fost cel dintre Spania şi Croaţia, câştigat de iberici cu 5-3, după prelungiri. Croaţii au marcat în min. 85 şi 90^2, dar au fost surprinşi în extra-time în 20 de minute de fotbal furibund. Portugalia, care era deţinătoarea titlului, s-a calificat în optimi de pe locul al treilea din „grupa morţii” de la Budapesta (cu Franţa, Germania şi Ungaria), dar a fost eliminată de Belgia, cu 0-1.

O altă echipă cu pretenţii care nu a confirmat a fost Olanda. „Portocala mecanică” a impresionat în grupă, pe care a încheiat-o cu cel mai bun atac (8 goluri), dar a fost surprinsă în optimi de Cehia (0-2) şi a părăsit competiţia.

Multe şi mărunte la Euro

*Arena Naţională din Bucureşti a găzduit patru meciuri, trei din Grupa C, Austria – Macedonia de Nord 3-1, Ucraina – Macedonia de Nord 2-1 şi Ucraina – Austria 0-1, precum şi un meci din optimi, spectaculosul Franţa – Elveţia. * În lipsa fotbaliştilor, România a mai fost reprezentată şi de doi arbitri, Ovidiu Haţegan (Polonia – Slovacia, Italia – Ţara Galilor) şi Istvan Kovacs (Olanda – Macedonia de Nord). * Portarul echipei Italiei, Gianluigi Donnarumma, a fost ales cel mai bun jucător al turneului final. Spaniolul Pedri a fost votat cel mai bun tânăr jucător. Trofeul de golgeter s-a revenit portughezului Cristiano Ronaldo, cu 5 goluri (la egalitate cu cehul Patrik Schick, dar lusitanul a avut şi o pasă decisivă). În total s-au marcat 142 de goluri în 51 de meciuri, cu o medie de 2,78 goluri pe meci. * Italia s-a ales cu premii de 34 de milioane de euro pentru titlul cucerit. * EURO 2020 a avut unul dintre cele mai dramatice momente din fotbal, la partida Danemarca – Finlanda, când mijlocaşul danez s-a prăbuşit pe teren şi a fost nevoie de resuscitarea sa pe teren după un stop cardiac. În cele din urmă, fotbalistul şi-a revenit şi a fost transportat la spital, unde a fost supus unei intervenţii de implantare a unui defibrilator cardiac. * Finala Italia – Anglia, de pe Wembley, a fost umbrită de incidente produse în afara şi în stadion de suporterii care au forţat accesul deşi nu aveau bilete. Peste 400 de fani au reuşit să intre în stadion fără bilete, fiind operate numeroase arestări după ciocnirile dintre suporteri şi poliţie. (AGERPRES)

 

Comentarii