Jocul la mica ciupeală

marți, 20 aprilie 2021, 01:43
3 MIN
 Jocul la mica ciupeală

 

Poli s-a mulţumit cu remiza la Piteşti, unde nu a trimis vreun şut pe poartă

 

 

În ciuda declaraţiilor oficiale că se duce la Piteşti la victorie, Politehnica Iaşi a jucat duminică în Trivale doar cu gândul să nu piardă, lucru care s-a văzut pregnant pe tot parcursul meciului. Încă din start, Iaşul a arătat că nu are vreo pretenţie ofensivă, poziţionarea retrasă a lui Vanzo, teoretic “creatorul” oaspeţilor, fiind sugestivă. Cum ceilalţi mijlocaşi centrali, De Iriondo şi Acosta, nu prea au au călcat în terenul advers, fundaşii laterali au urcat rar, aripile au primit puţine mingi, iar Djuranovic a fost strivit de menghina Maric – Turda, Poli nu a avut niciun corner şi niciun şut în 45 de minute. Nici după pauză nu au apărut decât palide îmbunătăţiri ofensive, astfel că Iaşul a încheiat meciul fără şut pe poartă, cu un singur corner obţinut şi două încercări, departe de buturile lui Greab. Tonul la prudenţă a fost dat de antrenorul Nicolo Napoli pe care camerele TV l-au surprins cerând “calm” şi în momente în care senzaţia era că Iaşi, mai proaspătă, mai determinată, putea forţa victoria. De altfel, Napoli nu a făcut nicio schimbare (mutarea A. Stan – Calcan, practic, nu poate fi luată în consideraţie) dintre cele patru la care a avut dreptul la Piteşti. Inexplicabil de vreme ce, de pildă, Andrei Cristea a fost scos la încălzire încă de la pauză, iar golgeterul Iaşului intrase bine în ultimele două meciuri.

Dacă pe plan ofensiv “zero” a fost cifra care a caracterizat Politehnica, pe plan defensiv s-a stat bine. Răzvan Popa le-a mai închis încă o dată gura celor care nu înţeleg că un jucător care nu joacă aproape un tur are nevoie, chiar şi la 24 de ani, de o perioadă pentru a reveni la turaţia aşteptată şi a condus bine o defensivă sigură. Sigur, poarta oaspeţilor a rămas închisă şi pentru că, aşa cum s-a întâmplat de la venirea lui Napoli în Copou, şi la Constanţa, şi cu Hermannstadt, proverbialul noroc al italianului s-a simţit. Arbitrul Găman nu a acordat un penalty gazdelor, Năstăsie a ratat incredibil în minutul 50, iar Brănescu a fost atent la faza din prelungiri când a apărat singurul şut pe poartă al partidei.

Drept urmare, Iaşi a obţinut un punct dintr-un nou meci în care statistica a fost de partea adversarului, care nu a jucat însă deloc grozav, calitatea partidei fiind astfel mult sub pretenţiile eşalonului de elită. Chiar dacă există regretul că “alb-albaştrii” s-au temut prea mult de o echipă care şi-a pierdut consistent din atuul său de bază în 2021, latura fizică, punctul obţinut face ca nivelul de încredere al Politehnicii să rămână ridicat.

Poli a rămas în clasament pe acelaşi picior ca înaintea startului fazei a doua a campionatului, la un punct de baraj şi trei de salvarea directă de la retrogradare, creşterea firească a gradului de omogenitate al echipei dând în continuare speranţe că obiectivul continuării înLiga I poate fi îndeplinit. Chiar dacă în Copou numai de profesionalism nu poate fi vorba pe multe paliere, Iaşi poate specula slăbiciunile adversarilor şi poate rămâne în elită în condiţiile în care echilibrul valoric din play-out este evident.

 

Poli-catalog

 

Brănescu (5,5) – a parat singurul şut pe poartă al meciului, trimis în prelungiri.

Onea (5,5) – l-a strunit destul de bine pe C. Dumitru.

R. Popa (6) – stâlpul apărării.

Baxevanos (5,5) – atent în general, era să provoace un penalty în minutul 17.

Buşu (5,5) – harnic.

De Iriondo (5,5) – bun la distrugere.

Acosta (5,5) – l-a suplinit cu brio pe Passaglia.

Mensah (5) – a trimis un şut.

Vanzo (5) – a jucat foarte retras, nu a contat în ofensivă.

A. Stan a jucat 12 minute.

Djuranovic (5) – nu a reuşit nicio desprindere de adversari.

Calcan (5) – a primit puţine mingi.

Comentarii