Judecătorii, îngăduitori cu o firmă care nu avea formele legale pentru angajaţi

marți, 05 decembrie 2023, 21:39
2 MIN
 Judecătorii, îngăduitori cu o firmă care nu avea formele legale pentru angajaţi

O firmă cu puncte de lucru în mall a intrat în vizorul ITM pentru muncă la negru. Societatea a fost amendată cu 40.000 lei pentru folosirea a doi angajați fără contracte de muncă. Judecătorii care au analizat dosarul au apreciat că inspectorii exageraseră.

În fața instanței, reprezentanții SC Ice Cream Prod au arătat că doi angajați părăsiseră inopinat locul de muncă. Firma fusese obligată să angajeze de urgență alții întrucât, conform contractului de închiriere a spațiului, nu este permisă întreruperea activității, sancțiunea fiind rezilierea contractului. Pentru ca firma să nu-și pierdă spațiul din mall, angajații plecați au fost înlocuiți imediat. Societatea nu apucase să le facă încă formele legale de angajare, când apăruseră inspectorii de muncă. De partea cealaltă, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă au invocat legea care sancționează, fără excepții, folosirea de lucrători fără contract de muncă. Amenda este de 20.000 de lei pentru fiecare angajat.

Magistrații Judecătoriei au constatat că imediat după ce fusese amendată, societatea intrase în legalitate, întocmind contractele de muncă pentru cei doi angajați. Pe de altă parte, firma mai fusese sancționată pentru încălcări ale legislației muncii, dar fusese vorba de alte nereguli. Până la urmă, judecătorii au decis să înlocuiască amenda de 40.000 lei cu un simplu avertisment. „Instanţa va atrage atenţia petentei cu privire la necesitatea respectării cu rigoare și maximă diligență pe viitor a tuturor obligaţiilor legale ce îi revin, în caz contrar, faţă de antecedenţa sa contravenţională, sancţiunile care i se vor aplica vor fi mult mai aspre şi nu va mai beneficia de clemenţă pentru înlăturarea sancţiunilor pecuniare”, au precizat aceștia. Decizia Judecătoriei nu este definitivă, ea fiind atacată de ITM în fața Tribunalului. 

Comentarii