La ce grădiniţă din Iaşi este bine să vă daţi copilul? Iată un tur al acestora, cu specificul fiecăreia!

joi, 11 mai 2023, 01:50
5 MIN
 La ce grădiniţă din Iaşi este bine să vă daţi copilul? Iată un tur al acestora, cu specificul fiecăreia!

Doriţi să îi oferiţi copilului o educaţie moral-religioasă la grădiniţă, sau optaţi mai degrabă pentru cursuri de informatică, limbi străine, Capoeira, karate sau origami? Sau poate vă tentează unica grădiniţă cu salină din Iaşi? Sau o grădiniţă pentru copii cu întârzieri cognitive? Ministerul Educaţiei nu a dat încă startul înscrierilor în grădiniţe, dar instituţiile private de educaţie pentru preşcolari sunt deja pe punctul de a încheia listele cu copiii care vor merge la grădiniţă în anul şcolar 2023 – 2024, chiar dacă multe dintre grădiniţe nu au stabilit încă taxele pentru noul an şcolar.

 

Educaţie moral-religioasă se face la câteva grădiniţe de Iaşi, însă admiterea s-a încheiat la majoritatea dintre acestea. La Grădiniţa Surorile Providenţei, din Bârnova, părinţii au avut la dispoziţie o singură zi pentru pre-înscriere – prima zi lucrătoare din luna ianuarie – iar locurile s-au completat. Oferta educaţională oferită de Surorile Providenţei împleteşte educaţia moral-religioasă şi educaţia prin cânt cu orele de dans modern, balet, teatru, ore de pian sau vioară, engleză, şah şi gimnastică.

La Grădiniţa Varlaam Mitropolitul, al cărei prim fondator este ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, copiii trec printr-o procedură riguroasă de selecţie, iar taxa de înscriere este printre cele mai mari din Iaşi, de 1.000 lei. Taxa de şcolarizare este de 16.000 lei/an pentru programul prelungit (08.00 – 18.00), la care se adaugă obligatoriu contravaloarea mesei (mic dejun, prânz, gustare, 23 lei pe zi). În schimb, grădiniţa ortodoxă promite „formarea copiilor într-un spirit viu ortodox” şi cu competenţe de lideri.

Dimpotrivă, alte grădiniţe subliniază că nu pun accent pe competiţie, ci pe dezvoltarea dorinţei de a învăţa a copilului. Grădiniţa Montessori School of Iaşi se înscrie în această categorie şi rămâne una dintre cele mai râvnite grădiniţe de părinţii cu dare de mână, şi una dintre cele mai admirate de către angajaţii din sistemul de educaţie preşcolară. Înscrierile la Montessori School of Iaşi se apropie însă de final. Taxa de înscriere este de 2000 de lei, iar taxa de şcolarizare este de 2300 lei/lună.

La grădiniţa Iris din cartierul Cantemir, în schimb, accentul se pune pe joc şi creativitate. Iar la Grădiniţa Excellence, potrivit unui raport al ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul preuniversitar), copiii sunt invitaţi la poveşti, în timp ce fac haloterapie în sauna cu sare de la Praid, de două ori pe săptămână: “În cadrul acestor şedinţe au loc diverse activităţi educaţionale menite să maximizeze efectul benefic al sării. Salinoterapia este o metodă alternativă, dar şi complementară, de prevenire şi tratament pentru diverse afecţiuni respiratorii, având în acelaşi timp beneficii demonstrate asupra întregului organism, cum ar fi: creşte imunitatea, susţine detoxifierea organismului, îmbunătăţeşte funcţionarea aparatului digestiv, susţine regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii şi stresului. Spaţiul este amenajat pentru copii, într-o căsuţă construită în curte. Copiii o numesc Căsuţa secretelor”.

Grădiniţa Penilla din Tătăraşi e una dintre putinele grădiniţe cu facilităţi pentru copiii cu dizabilităţi motorii, iar în prezent are o grupă destinată copiilor cu întârzieri cognitive. Educatorii se concentrează pe recuperarea acestor copii şi includerea lor în grupele de masă. “Înscrierile nu au neapărat o dată fixă, mergem cu casa închisă, având foarte puţine locuri. Acum se fac reînscrierile pentru copiii care trec într-o grupă mai mare. Iar aici, pe perete, am două cereri pentru anul 2024 – 2025, pentru grupa de vârstă 2-3 ani. Sunt cereri ale părinţilor care au mai avut copii la noi şi, imediat ce li sa născut al doilea copil, au sunat să anunţe că îl vor înscrie şi pe acesta tot aici”, a spus directorul Grădiniţei Penilla, Otilia Thaci.

Şahul, redescoperit în perioada de lockdown, începe să îşi facă loc tot mai mult în oferta grădiniţelor, la activităţi opţionale (neincluse în taxa de şcolarizare, pentru care părinţii plătesc în plus). Cel puţin jumătate dintre grădiniţele private din Iaşi sunt dispuse să ofere lecţii de şah preşcolarilor.

Iar pentru cei care pun accent pe învăţarea limbilor străine, Grădiniţa Hansel und Gretel (grădiniţa germană), Grădiniţa Spectrum (şcoală internaţională, parte a unei reţele de 14 unităţi de învăţământ din România, fondată la Constanţa de un grup de oameni de afaceri turci), Grădiniţa FEG (a cărei denumire vine de la franceză – engleză – germană), sunt doar câteva dintre posibilele opţiuni.

Grădiniţa Hansel unde Gretel impune un minim cod vestimentar preşcolarilor (uniforma este alcătuită din tricouri polo albastre, cu mânecă scurtă sau mânecă lungă, atât pentru fete cât şi pentru băieţi), iar la Grădiniţa Mama Filomena, din Dancu, patronată de Congregaţia „Surorile Oblate ale Inimii Neprihănite a Mariei”, cadrele didactice sunt cele care au o ţinută potrivită organizaţiei religioase pe care o reprezintă.

Cele mai multe grădiniţe asigură masa copiilor în sistem catering, iar unele pot rezolva, contra cost, şi problema transportului copiilor de acasă la grădiniţă şi retur. Supravegherea video online este un alt subiect de interes pentru unii părinţi şi multe dintre grădiniţele private menţionează în oferta lor că aceştia îşi pot urmări copiii în timp real, prin intermediul camerelor de supraveghere montate în grădiniţe.

Neajunsul, în alegerea unei grădiniţe private, vine însă din faptul că o mare parte dintre aceste instituţii de educaţie sunt în urmă cu actualizarea informaţiilor de pe paginile de internet. În cele mai multe cazuri, de exemplu, sunt menţionate taxele şcolare, dar fără a se preciza pentru ce an şcolar sunt valabile, perioadele de înscriere nu sunt clar menţionate şi, uneori, la numerele de telefon oferite în secţiunea “contact” nu răspunde nimeni. Cea mai sigură soluţie pentru părinţi e accesarea paginii ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul preuniversitar), unde poate fi găsită lista grădiniţelor private acreditate. Mai mult, un motor de căutare permite celor interesaţi identificarea unităţii şcolare căutate şi descărcarea de documente referitoare la evaluările grădiniţelor şi la acreditări. 

Comentarii