La Neurochirurgie a fost testat un robot care a sterilizat secţia ATI

Au fost recoltate probe înainte şi după operaţiunea care a durat cinci minute.

miercuri, 10 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 La Neurochirurgie a fost testat un robot care a sterilizat secţia ATI

Un robot cu raze ultraviolete care asigură sterilizarea unei încăperi în doar cinci minute a fost testat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Ideea introducerii a unor astfel de aparate în spitalele ieşene a fost discutată în urmă cu o lună, într-o întâlnire ce a avut loc între managerii ieşeni şi reprezentanţii Consiliului Judeţean din Iaşi. 

Robotul a fost testat în Secţia de terapie intensivă a spitalului, de unde au fost recoltate probe înainte şi după sterilizare, pentru a observa dacă noua metodă este mai eficientă, rezultatele urmând a fi primite zilele următoare. „Am început să studiem produsele aflate în acest moment pe piaţa din România, iar astăzi am asistat la o demonstraţie cu privire la capacităţile unui astfel de aparat. Ne-a fost prezentat un robot cu raze ultraviolete care asigură sterilizarea unei încăperi în doar cinci minute. Astfel de dispozitive sunt folosite cu succes în spitalele din lume, conducând la reducerea costurilor de spitalizare prin scăderea semnificativă a consumului de antibiotice”, a precizat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, unitatea medicală cu cel mai mare risc de a dezvolta infecţii intraspitaliceşti, spun că achiziţionarea şi utilizarea unui astfel de aparat ar fi foarte utilă, dar că este necesară şi o instrucţie a personalului medical pentru a îmbunătăţi situaţia. „În momentul acesta, infecţia asociată îngrijirilor medicale la nivelul unui spital ca cel de boli infecţioase poate să coste peste 10.000 de euro de pacient. Studiile făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că primul pas pentru reducerea infecţiilor este spălatul cu apă şi săpun, apoi educarea personalul de îngrijire pentru a aborda corect pacientul.

Tot personalul din spital, de la medic la brancardier, ar trebui să înveţe care sunt condiţiile corecte de manipulare a pacientului, de igienizare a acestuia şi a locului în care stă, mai ales în secţiile cu risc. Astfel putem spera într-o scădere a infecţiilor, nu într-o stârpire a lor pentru că asta ar fi chiar imposibil”, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Deocamdată, nu se ştie când va fi achiziţionat un robot pentru spitalele ieşene.

Comentarii