Laicu a declarat război Regionalei pe care a condus-o până acum trei luni

miercuri, 04 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Laicu a declarat război Regionalei pe care a condus-o până acum trei luni

El contestă decizia de concediere, dar într-o cauză separată i-a chemat în instanţă pe actualul director şi pe şeful de la achiziţii pentru o acţiune în răspundere delictuală.

Fostul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri calcă pe urmele succesorului său. Ovidiu Laicu s-a adresat justiţiei după ce i-a fost reziliat contractul de mandat, cu trei luni în urmă, aşa cum a făcut şi cel care i-a luat recent locul. Laicu a depus o contestaţie la sfârşitul anului trecut la Tribunalul Iaşi, împotriva deciziei de concediere, solicitând totodată repunerea în situaţia anterioară, respectiv să fie reintegrat pe post.

Practic, istoria se repetă. Actualul director, Dănuţ Pilă, numit în funcţie la mijlocul lunii decembrie, a preluat conducerea DRDP prima dată în martie 2011, după ce directorul de atunci, Viorel Scutaru, a fost demis de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri, astăzi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În octombrie 2012, la câteva luni după schimbarea guvernului PDL cu unul PSD-PNL (USL), Pilă a păţit acelaşi lucru: a fost demis, în locul său fiind desemnat Ovidiu Laicu. Spre deosebire de Scutaru, Pilă s-a adresat instanţei, care a dispus reangajarea lui. Compania a decis atunci să înfiinţeze încă o funcţie de director: Ovidiu Laicu, director executiv cu drept de semnătură, iar Dănuţ Pilă, director regional din subordinea directorului de la Bucureşti. Asta se întâmpla în 2013, iar cei doi directori aveau salarii aproximativ egale, în jurul a 9.000-10.000 de lei.

După o nouă rundă de procese, în care Pilă a contestat decizia care l-a lăsat fără drept de semnătură, CNAIR a recurs la o soluţie uzuală oferită de Codul muncii pentru concediere: desfiinţarea postului. Chiar şi aşa însă, instanţa i-a dat dreptate lui Dănuţ Pilă. Astfel, timp de şase ani şi jumătate, Regionala de drumuri naţionale Iaşi a avut doi directori – cu salarii de directori, evident. Rămâne de văzut dacă, acum, şi Ovidiu Laicu va avea câştig de cauză în instanţă.

Într-o altă acţiune, deschisă de astă dată la Judecătoria Iaşi, Ovidiu Laicu se războieşte cu noul director al Regionalei de drumuri naţionale, Dănuţ Pilă, dar şi cu şeful Departamentului de mecanizare, aprovizionare şi administrativ, pe scurt al achiziţiilor, din Direcţia menţionată, Iulian Stoica. În acest caz, plângerea a fost înregistrată în octombrie, cu aproape două luni înainte la Laicu să fie nevoit să părăsească DRDP. Acţiunea în răspundere delictuală a avut ieri primul termen, la care judecătorul a decis amânarea pentru administrarea probatoriului încuviinţat. (Radu MEŞNIŢA)

Comentarii