De Sănătate

Punem punctul pe știi

Legăturile genetice dintre migrenă și nivelul de zahăr din sânge, confirmate

joi, 09 martie 2023, 10:34
2 MIN
 Legăturile genetice dintre migrenă și nivelul de zahăr din sânge, confirmate

Într-un nou studiu publicat luni, în Human Genetics, o echipă de la Universitatea Tehnologică Queensland (QUT), din Australia, a utilizat studiile de asociere la scară largă a genomului (GWAS) pentru a analiza sute de mii de genomuri umane de la persoane care suferă și nu suferă de cefalee și migrenă.

Profesorul Dale Nyholt, de la Centrul pentru Genomică și Medicină personalizată al QUT a declarat că apariția concomitentă a migrenei și a trăsăturilor glicemice (nivelul de zahăr din sânge) a fost raportată în studiile epidemiologice observaționale, dar până acum nu se știa care este asocierea genetică dintre acestea.

„Aproximativ 15% din populația globală este afectată de migrenă și încă din 1935 migrena a fost descrisă ca fiind o ”durere de cap glicemică”, a declarat profesorul Nyholt.

Potrivit acestuia, trăsăturile glicemice, cum ar fi rezistența la insulină, hiperinsulinemia (prea multă insulină), hipoglicemia (nivel scăzut al zahărului din sânge) și diabetul de tip 2 sunt asociate cu migrena și cefaleea.

„Identificând corelații genetice, loci și gene comune în analizele noastre, am dedus asocierea cauzală și, astfel, am confirmat și îmbunătățit înțelegerea relației dintre migrenă, cefalee și trăsăturile glicemice”, spune profesorul.

În recentul studiu, cercetătorii au efectuat analize încrucișate ale trăsăturilor pentru a estima corelația genetică, au identificat regiunile genomice, poziția genelor și căilor comune, iar apoi au testat relațiile cauzale.

„Dintre cele nouă trăsături glicemice pe care le-am analizat, am găsit o corelație genetică semnificativă pentru insulina a jeun (nivelul de insulină din sânge pe nemâncate) și hemoglobina glicată atât cu migrena, cât și cu cefaleea, în timp ce glucoza de două ore a fost corelată genetic doar cu migrena”, a declarat cercetătorul doctorand, Rafiqul Islam de la QUT.

„Am găsit, de asemenea, regiuni care adăpostesc factori de risc genetici partajați între migrenă și insulina a jeun, glicemia a jeun și hemoglobina glicată, iar pentru cefalee, regiuni partajate cu glucoza, insulina a  jeun, hemoglobina glicată și proinsulina a jeun”, a precizat el.

De asemenea, cercetătorii au mai indicat faptul că analizele ulterioare au produs dovezi pentru o relație cauzală între migrenă și cefalee cu mai multe trăsături glicemice.

Potrivit autorilor, constatările studiului oferă căi pentru dezvoltarea unor noi strategii de tratament în cazul gestionării trăsăturilor glicemice la pacienții cu migrene și cefalee, în special creșterea nivelului de proinsulină a jeun pentru a proteja împotriva cefaleei.

 

Comentarii