Leo Grozavu joacă la ruletă fotbalul ieşean, pe care-l poate duce în faliment!

luni, 05 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Leo Grozavu joacă la ruletă fotbalul ieşean, pe care-l poate duce în faliment!

Ziarul de Iaşi a atras atenţia, în repetate rânduri, că modul în care se lucrează la Politehnica Iaşi nu este în regulă şi că rezultatele echipei sunt mult sub nivelul investiţiilor fără precedent făcute în club. 

Beneficiind în fiecare din ultimii ani de două milioane de euro din buzunarul ieşenilor, primind şi facilităţi de câteva sute de mii de euro anual tot de la municipalitate, cu peste un milion de euro, nerambursabili sau împrumutaţi, puşi, cumulat, la bătaie de Cornel Şfaiţer, cu mii de abonamente vândute şi sute de mii de euro aduse din sponsorizări, Poli este pe antepenultimul loc, de baraj, într-un campionat slab. Iar avansul faţă de o poziţie care duce direct în Liga a II-a, a scăzut, practic, la doar patru puncte.

 

Mofturi multe

 

În fotbal, de regulă, lipsa rezultatelor sunt puse doar în cârca tehnicienilor, indiferent de circumstanţele atenuante pe care aceştia le au. Cu atât mai mult, la Iaşi, unde antrenorul Leo Grozavu nu are vreun alibi (şi-a dat OK-ul pentru toţi jucătorii aduşi, salariile, nemaiîntâlnite în Copou, sunt mai mereu la zi, condiţiile sunt de top pe toate palierele etc.) acesta este principalul vinovat de rezultatele dezastruoase ale echipei. Tehnicianul căruia i s-au făcut toate mofturile şi i s-au trecut cu vederea toate derapajele declarative a dus echipa în subsolul clasamentului primei ligi, după promovarea din vara trecută, când a avut un buget dublu faţă de modestele adversare din eşalonul secund.

 

Politică de efectiv halucinantă, experimente falimentare

 

Mai nimic nu i-a ieşit lui Grozavu în acest campionat. Tonul a fost dat de politica de efectiv. A cerut prelungirea contractelor unor jucători pe care i-a pus apoi pe lista de transferări (de pomină e cazul Harrison, care a prelungit, reziliat şi apoi a semnat din nou), a transferat fotbalişti pe care i-a dat afară repede (Şerban, Celeadnic etc.) sau nu a reuşit să-i facă pe jucători cu ştaif (Itu, Ion, Ciobanu, Vojtus, Belu etc.), trecuţi pe la diferite loturi naţionale, să dea randamentul bun pe care aceştia l-au avut la alte echipe. Mai mult, mizând pe susţinerea necondiţionată din partea conducerii, cel care a avut ceva rezultate ca antrenor doar cu Şfaiţer în spate a făcut fel de fel de experimente (a schimbat des sistemul de joc, a distribuit halucinant jucătorii pe fel de fel de posturi, Vojtus, de pildă, fiind folosit aripă etc), mai toate nereuşite, rezultatele echipei având de suferit. Din plin!

 

Deciziile inexplicabile care au generat umilinţa de la Botoşani

 

Ultimul exemplu al unui meci pierdut sută la sută de Grozavu, care vede mereu doar paiul din ochii altora, a fost cel de vineri, de la Botoşani. Unde, printre altele, a început un joc care se anunţa aspru cu doi „underi”, a schimbat la pauză modulul tactic cu care echipa conducea, nu a fost în stare să anihileze un stoper, Şeroni, care juca atacant şi a introdus în prelungiri, la 1-2, doi fundaşi, în momente diferite, deşi avea pe bancă doi jucători ofensivi! Astfel, el a fost umilit de Bogdan Andone, ale cărui mutări au schimbat cursul meciului. Iar Andone e un tehnician fără cotă, refuzat de Poli în 2022, în Liga a II-a, care conduce acum o echipă despre care până şi căpitanul ei, Miron, spune că e modestă! În loc de concluzie după derby-ul regional de vineri, e suficient de amintit fraza care circulă în fotbal: „Valoarea antrenorilor se vede la pauză şi la schimbări”.

 

Nevoi de circa 4 milioane de euro până în vară!

 

Ce nu înţelege Grozavu, la fel ca fanii superficiali, cărora le pasă doar de rezultatele imediate, nu şi de viitor, care e condiţionat de legătura profundă dintre fotbal şi bani, e că Politehnica riscă acum nu doar retrogradarea, ci, mai grav, falimentul! Cu datorii ajunse la 2 milioane de euro, cu un necesar de peste 2 milioane de euro până în vară, Poli are nevoie ca de aer de rezultate pentru a supravieţui. Asta pentru că după 0-6 la Sfântu Gheorghe şi eşec cu ultima clasată nu poţi cere în acest an o nouă alocaţie consistentă de la Consiliul Local Iaşi, nu poţi atrage noi sponsori şi vinde bilete, dar şi pentru că cei 400.000 de euro care sunt aşteptaţi din drepturile de televizare în această săptămână nu pot fi suplimentaţi din direcţia amintită decât printr-o clasare decentă la finalul sezonului regulat.

 

Retrogradarea ar putea genera prăbuşirea în Liga a IV-a!

 

Drept urmare, dacă îi pasă de Politehnica şi de imaginea lui, Grozavu trebuie să nu mai joace la ruletă viitorul fotbalului ieşean prin fel de fel de „pariuri” ciudate, să facă echipa să obţină puncte şi, implicit, să genereze atragerea banilor fără de care drumul spre faliment nu va putea fi evitat.

Gruparea ieşeană, care, să nu se uite, şi-a bătut joc şi de premiile consistente din Cupa României după un ruşinos 0-3 de la Zalău, are şanse să continue să existe, cu greu, doar dacă va rămâne în Liga I. O retrogradare ar putea prune cruce şi peste actuala structură, înfiinţată în 2010, după decesul clubului de tradiţie, Poli 1945. Mai trebuie precizat că în urmă cu 14 ani s-a găsit o soluţie ca Iaşul să aibă o echipă în Liga a II-a. Acum, însă, în cazul retrogradării, nicio variantă de avarie nu se întrevede pentru evitarea Ligii a IV-a!

Trăgând linie, Politehnica e, din nou, la răscruce, o schimbare totală a comportamentului lui Grozavu fiind absolut necesară pentru ca echipa să o apuce pe drumul cel bun şi nu să rămână pe cel care duce în fundătură. Iar dacă acest avertisment, care a mai fost lansat, nu va fi înţeles nici acum, în ceasul al 13-lea, va fi limpede că şefii clubului vor trebui să se uite în agende după numerele de telefon ale altor antrenori…

Comentarii