De Business

Punem punctul pe știi

Lichidatorul hotelului Traian scoate imobilul la vânzare pentru a treia oară

marți, 06 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Lichidatorul hotelului Traian scoate imobilul la vânzare pentru a treia oară

O nouă licitaţie va avea loc luna aceasta la Bucureşti, prin care se încearcă vânzarea hotelului Traian din centrul Iaşului, în condiţiile în care primele două licitaţii au eşuat. 

Cea de-a treia licitaţie va avea loc pe 14 noiembrie, de la ora 15, la sediul consorţiului de firme BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPR din capitală. După ce prima licitaţie a fost anulată, pe motiv că nu e legală, la cea de-a doua licitaţie, care a avut loc pe 8 august, nu s-a mai prezentat nici un doritor. Cel care dorise să cumpere iniţial, s-a retras supărat de beţele pe care Primăria Iaşi le-a pus în roate. Mai exact, reprezentanţii Primăriei Iaşi au sesizat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi de ilegalitatea primei licitaţii, pe motiv că nu şi-au exprimat dreptul la preemţiune, adică dreptul de a fi întrebaţi dacă vor să cumpere.

Deşi licitaţia s-a repetat, Primăria nu a arătat nicio intenţie de a cumpăra hotelul. Cel care a intenţionat să achiziţioneze imobilul în primă instanţă este Vasile Puşcaşu, care deţine Motel Bucium şi Unistil şi care este şi cumătrul primarului Mihai Chirica.  „Nu au fost corecţi cu mine, nu mi-au adus la cunoştinţă toate datele. Nu mai particip, am alte planuri acum, aştept să-mi dea banii înapoi, garanţia, pentru că mi-au oprit banii ilegal”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi Vasile Puşcaşu. Bunul scos la vânzare de lichidator constă într-un teren intravilan în suprafaţă de 2.442 mp şi constructie plus teren intravilan în suprafată de 92 mp. Preţul de pornire a licitatiei este de 5.550.000 euro, exclusiv TVA. Construcţia este situată pe 5 nivele – subsol, parter, mezanin şi trei etaje cu o suprafaţă de 6.600 mp desfăşuraţi. Odată cu clădirea se vând şi bunurile mobile ce deservesc activitatea hotelieră. Hotelul Unirea aparţine omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, care a deţinut şi Hotel Astoria, cumpărat de Cristian Stanciu cu 2,5 milioane de euro. Firma lui Prisecariu, Turism Moldova, se află de mai mulţi ani în faliment. 

În 2016, cele două hoteluri au fost scoase la vânzare cu 7 milioane de euro, mai exact cu 2 milioane de euro Hotel Astoria şi cu 5 milioane de euro Hotel Traian. Din anul 2001 până în 2003, Dănut Prisecariu, fostul proprietar SC Alimentara SA şi Tele M, a achizitionat de pe piaţa Rasdaq şi de la Ministerul Turismului acţiunile deţinute la SC „Turism Moldova” SA, devenind proprietarul societăţii care are în patrimoniu Hotelul Traian. Cele două hoteluri lipite fac parte dintr-o clădire construită în 1882 după proiectele inginerului francez Gustave Eiffel. Hotelul Traian din Iaşi a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004. 

 

 

Comentarii