Licitaţie mare la ApaVital întoarsă de instanţă. Judecătorii cer reevaluarea ofertei câştigătoare

sâmbătă, 17 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Licitaţie mare la ApaVital întoarsă de instanţă. Judecătorii cer reevaluarea ofertei câştigătoare

Judecătorii au admis că firma care a contestat atribuirea unui contract a avut dreptate şi a cerut societăţii de apă să reevalueze oferta câştigătoare. Este prima contestaţie depusă în urma licitaţiilor din proiectul de extindere pe bani europeni a reţelelor de apă şi de canalizare din judeţ.

 

Instanţa de judecată a luat de bun rezultatul contestaţiei firmei Euskadi SRL asupra anunţului făcut de ApaVital pentru un contract de lucrări şi a obligat societatea de apă să reevalueze oferta asocierii declarate câştigătoare. Magistraţii Curţii de Apel au anulat adresa prin care ApaVital a anunţat câştigătoarea licitaţiei, respectiv asocierea Ness Proiect Europe SRL – Montin SA – Cornell’s Floor SRL. Decizia este definitivă.

Cititi si: Scandal mare la ApaVital: Un avocat reclamă trei judecători ieşeni la DNA. O afacere de 16 mil. euro

Firma timişoreană Euskadi SRL a participat la o singură licitaţie dintre cele organizate de ApaVital pentru atribuirea contractelor de lucrări în cadrul proiectului de jumătate de miliard de euro menit să modernizeze şi să extindă reţelele de apă şi de canalizare din judeţ. Desemnarea unei alte firme câştigătoare pentru lotul respectiv în valoare estimată de 79,4 milioane de lei a fost reclamată de bănăţeni la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde au obţinut câştig de cauză. Este prima contestaţie depusă în seria licitaţiilor ApaVital, iar societatea de apă a contestat la rândul ei în instanţă decizia CNSC şi, în primă fază, a întors-o în favoarea sa.

Cititi si: ApaVital încheie seria licitaţiilor pentru noi magistrale de apă cu cel mai mare contract din proiectul de extindere în judeţ. Iată comunele deservite!

Dar avocatul firmei contestatoare a apreciat că, prin această decizie, judecătorii au „completat” legea, adoptând o soluţie ce nu era prevăzută de normele în vigoare. „Legea 101/2016 (privind căile de atac în achiziţiile publice, n.r.) nu prevede soluţia anulării unei decizii a CNSC, ci doar a desfiinţării acesteia şi doar în cazul în care Consiliul ar fi soluţionat contestaţia prin soluţionarea unei excepţii procesuale. Or, în cazul de faţă, contestaţia nu a fost soluţionată pe o excepţie, ci a fost soluţionată pe fond”, a apreciat avocatul Radu Simionovici. Astfel, ei ar fi vătămat drepturile şi interesele Euskadi SRL, făcându-se vinovaţi de abuz în serviciu, ceea ce l-a determinat pe avocat să sesizeze Inspecţia Judiciară şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cât priveşte seria licitaţiilor ApaVital, până acum au fost atribuite 16 contracte de lucrări pentru tot atâtea loturi (din peste 20). Alte şapte loturi sunt în diferite faze de licitaţie precum cel aflat în stadiul contestaţiilor şi judecării în instanţă, din pachetul destinat zonei Hârlău-Cotnari.

Cititi si: În ce stadiu se află cel mai mare proiect de investiţie publică din istoria judeţului. Primele finalizări vor fi în acest an

Statistic, compania ieşeană Daroconstruct SRL a prins până acum cele mai multe contracte: 5, dintre care 3 în asociere cu alte firme. Câte trei contracte au prins ieşenii de la Casrep SRL şi tandemul prahovean Ness Proiect Europe SRL-Montin SA. Alianţa Teoval & Co – Alrosel Project, ambele din Tg. Frumos, şi Tehnoterm SRL, din Iaşi, au câştigat câte două contracte, iar Conest SA, unul. 

Comentarii