Licitaţie pentru reconstrucţia Filarmonicii. Se inaugurează și Muzeul Pogromului

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:57
2 MIN
 Licitaţie pentru reconstrucţia Filarmonicii. Se inaugurează și Muzeul Pogromului

Procedura va fi lansată luna viitoare. Tot în ianuarie va fi inaugurat Muzeul Pogromului din iunie ’41, primul din seria muzeelor care vor funcţiona în fosta clădire a Chesturii Iaşului.

În preziua ultimei şedinţe ordinare din acest an a Consiliului Judeţean, preşedintele Maricel Popa a anunţat scoaterea la licitaţie a contractului de lucrări pentru restaurarea şi consolidarea celor două imobile ale Filarmonicii concesionate de CJ de la Episcopia Romano-Catolică. După atribuirea contractului, câştigătorul va avea 19 luni la dispoziţie pentru efectuarea lucrărilor.

Tot pentru luna ianuarie este prevăzută deschiderea muzeului dedicat victimelor Pogromului din iunie 1941. El va funcţiona în imobilul restaurat de pe strada Vasile Alecsandri, chiar în încăperile unde, în acea perioadă, a funcţionat Chestura oraşului, locul unde sute de oameni au fost ucişi. Celelalte muzee care vor fi deschise aici vor putea fi vizitate începând, de asemenea, de anul viitor.

Şeful CJ a trecut în revistă proiectele pe care le vor aproba (sau nu) astăzi aleşii judeţeni. El a amintit formarea la Şcoala Sportivă a unei clase pentru handbal, formată din 15 fete şi 15 băieţi care vor beneficia de echipament, cazare la internat şi participare la competiţii sportive. „Îmi doresc înfiinţarea, anul viitor, şi a unei clase pentru baschet“, a adăugat Maricel Popa.

Preşedintele administraţiei judeţului şi-a manifestat nemulţumirea că societatea care a construit pista Aeroportului, Vega ’93, va contesta în instanţă rezultatul expertizei care arată că stratul de uzură s-ar fi… uzat prea repede. „Nu s-a respectat reţeta de bitum“, crede Maricel Popa.

În fine, la Centrul Expoziţional Moldova ar urma să fie amenajat un Parc al Inventicii pentru copii. Clădirea a fost practic nefolosită de la inaugurarea ei în 2011, intrând într-un proces lent de degradare. Subsolul este inundat din cauza infiltraţiilor. Complexul urmează să găzduiască Biblioteca Judeţeană şi, totodată, birourile Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei. DJEP se va muta din fosta Casă a Agronomului, clădire ocupată de Ansamblul folcloric al judeţului şi care va primi numele mentorului acestuia, Constantin Arvinte, în şedinţa de azi a CJ.

Comentarii