Licitaţii în avanpremiera unor contracte mari, pe bani europeni, pentru modernizarea transportului ieșean

miercuri, 08 aprilie 2020, 01:54
2 MIN
 Licitaţii în avanpremiera unor contracte mari, pe bani europeni, pentru modernizarea transportului ieșean

Primăria a lansat trei licitaţii în relaţie cu proiecte europene ce vizează activitatea în transportul public local. Cea mai importantă dintre acestea face referire la contractarea unei firme care să asigure servicii de asistenţă tehnică (356.000 lei) pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare a căii de rulare pe ruta Iaşi – Dancu. Lansarea licitaţiei este un semn că, în curând, va fi semnat şi contractul de finanţare europeană: fondurile vor fi asigurate din suplimentarea făcută recent de către guvern în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. 

 
 

După semnarea acordului cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), va putea fi emis şi ordinul de începere a lucrărilor întrucât licitaţia de execuţie a fost organizată, anul trecut, cu clauză suspensivă, adjudecatarul procedurii fiind Conest. Lucrările constau în reabilitarea căii de rulare pe tronsonul cuprins între intersecţia str. Vasile Lupu – str. Aurel Vlaicu şi până la limita intravilan municipiul Iaşi pe o distanţă de 2.460 metri liniari (cale de rulare dublă). Totodată va mai fi reabilitat podul Ciurchi II, vor fi efectuate lucrări de construire a 8 staţii de transport public, trotuarele vor fi refăcute pe o suprafaţă de 9.350 mp, iar spaţiile verzi pe o suprafaţă de 1.775 mp. 

În ceea ce priveşte celelalte două licitaţii lansate recent de Primărie, ambele fac referire la achiziţia de autobuze electrice şi vizează servicii de informare şi publicitate, contractele având o valoare totală de aproape 250.000 lei. Amintim că Ministerul Dezvoltării a lansat anul trecut două proceduri de achiziţie de autobuze la nivel naţional, la Iaşi urmând a fi livrate 44 de astfel de mijloace de transport (20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri şi 24 cu o lungime de 10 metri). 
Una dintre proceduri a întâmpinat probleme şi a fost anulată recent de către minister (cele 24 autobuze de 10 m), conform unui anunţ publicat în sistemul naţional de achiziţii (SICAP). Autoritatea centrală nu a precizat motivul anulării, dar, probabil, procedura va fi relansată în condiţiile în care finanţarea este asigurată. 
 
De remarcat că ministerul a anulat, în ultimele luni, alte trei licitaţii care prevedeau furnizarea de autobuze de 10 metri lungime în diverse oraşe din ţară. În cazul celeilalte licitaţii în care a fost inclus Iaşul, pentru autobuzele de 12 metri, procedura este în continuare activă, în prezent ofertele primite fiind evaluate din punct de vedere tehnic. 
 
La ambele licitaţii au participat numeroase firme din Turcia, China, Israel şi Polonia. Totodată, Iaşul va beneficia de 32 de tramvaie noi, achiziţionate tot cu fonduri europene. În cazul tramvaielor, contractele au fost atribuite producătorului polonez PESA (16 tramvaie, licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării pentru Iaşi) şi producătorului turc Bozankaya (16 tramvaie, licitaţie a Primăriei Iaşi). Deocamdată, doar contractul cu turcii a fost semnat, iar vehiculele sunt deja în producţie.

Comentarii