Liderii UE au votat pentru aprobarea începerii negocierii aderării R. Moldova şi a Ucrainei când Viktor Orban a ieşit din sală

joi, 14 decembrie 2023, 21:27
2 MIN
 Liderii UE au votat pentru aprobarea începerii negocierii aderării R. Moldova şi a Ucrainei când Viktor Orban a ieşit din sală

Potrivit surselor G4Media votul pentru aprobarea începerii negocierii aderării Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană a avut loc joi seară, după dezbateri aprinse.

Viktor Orban, liderul maghiar care s-a opus public aderării, a ieşit din sală înainte avotului, astfel că nu a votat deloc. Viktor Orban ştia că urmează acest vot, nu a fost o idee a reprezentanţilor celorlalte state de a vota în acel moment, ci a fost o înţelegere mutuală, spun sursele G4Media.

Au fost în total 26 de voturi pentru, unanimitatea celor care erau la masă, în acela moment. Acest comportament vine la capătul unor săptămâni de speculaţii în care Orban a spus că Ucraina nu este pregătită pentru aderare.

La sosirea la summitul de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orbán a declarat reporterilor că au avut loc multe discuţii şi că poziţia Ungariei este clară: în ceea ce priveşte aderarea la UE, condiţiile prealabile pentru Ucraina nu au fost îndeplinite, Consiliul nu este în măsură să ia o decizie – iar Ungaria nu va ceda.

Totodatăm Comisia Europeană a anunţat miercuri că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept.

Decizia a venit într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condiţiile în care premierul Viktor Orbán îşi intensifică campania de opoziţie pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susţine bugetul naţiunii devastate de război şi pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

SURSA: G4MEDIA

 

Comentarii