Liderul „clanului sportivilor” cere la Iaşi aplicarea legii mai favorabile, instanţele îşi pasează dosarul

miercuri, 07 iulie 2021, 01:59
3 MIN
 Liderul „clanului sportivilor” cere la Iaşi aplicarea legii mai favorabile, instanţele îşi pasează dosarul

Eugen Preda a jefuit un depozit de armament în 2009 u a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Iaşi în 2017, când mai avea de executat încă 3 ani de zile

Liderul grupului care a jefuit în 2009 depozitul de armament al UM 01916 din cadrul Brigăzii Rachete sol-aer de la Ciorogârla, furând zeci de arme şi cantităţi importante de material militar, se vrea "spălat" de justiţie. Eliberat condiţionat în 2017, Eugen Preda a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, ceea ce i-ar permite scurtarea intervalului până la reabilitarea judiciară. Magistraţii nu se înţeleg însă cine este competent să analizeze cazul, dosarul fiind plimbat de la o instanţă la alta. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să stabilească cine va da verdictul final.

În ianuarie 2009, un grup condus de Preda a tăiat gardul UM 01916 şi lacătul de acces în depozitul de armament, furând o mitralieră de companie, 20 de pistoale mitralieră tip Kalaşnikov, 32 de pistoale TT, 5 pistoale Carpaţi, trei pistoale Cugir, un pistol de semnalizare, 9 baionete, 6 binocluri şi alte accesorii. La acea dată, spargerea a provocat un scandal naţional, mai ales atunci când s-a constatat că soldaţii care asigurau paza depozitului dispuneau doar de muniţie de manevră, iar ultimul control asupra armamentului din depozit fusese făcut cu două săptămâni înaintea furtului, neştiindu-se exact nici măcar când avusese loc spargerea. Numeroşi ofiţeri superiori au fost destituiţi.

Citește și: Liderul Clanului Sportivului, Preda, 12 ani de inchisoare in dosarul furtului de arme de la Ciorogarla

Cei 16 membri ai grupului au vândut o parte din arme şi şi-au împărţit restul între ei, transportând ulterior mari cantităţi de droguri, îndeosebi heroină, pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Europa de Vest. Numai din trei transporturi oprite de autorităţile bulgare, au fost confiscate 197 kg de heroină, iar dintr-un al patrulea, interceptat în Turcia, alte 51 kilograme.

Grupul a fost destructurat în 2010, Eugen Preda fiind trimis în judecată pentru constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tentativă la trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc. Fost sportiv de performanţă şi poliţist, participant din partea României la Olimpiada de la Beijing din 2008 şi liderul aşa-numitului "clan al sportivilor", el a fost condamnat la 12 ani de închisoare, el urmând să fie eliberat teoretic în decembrie 2025. Când a fost eliberat condiţionat din penitenciarul Iaşi, în 2017, el mai avea de executat 1.112 zile de detenţie. În 2014, limitele de pedeapsă prevăzute pentru infracţiunile comise de Preda au fost micşorate. În februarie, el a cerut reanalizarea situaţiei sale juridice din perspectiva aplicării legii penale mai favorabile. Dacă cererea i-ar fi aprobată, s-ar putea considera pedeapsa rămasă ca fiind executată, iar după trecerea termenului de reabilitare de 7 ani, Preda ar putea cere reabilitarea judecătorească, astfel cazierul său redevenind curat.

Tribunalul ieşean şi-a declinat competenţa, apreciind că dosarul ar trebui judecat de instanţa similară din Bucureşti. La rându-i, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti. Magistraţii acesteia au considerat însă că speţa este de competenţa Tribunalului din Capitală. Conflictul de competenţă va fi soluţionat de ÎCCJ, care va stabili ce instanţă trebuie să analizeze cererea lui Preda.

Comentarii