Lipsa medicilor aduce o premieră: Ministerul Sănătăţii va organiza două examene de rezidenţiat în 2023

joi, 01 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Lipsa medicilor aduce o premieră: Ministerul Sănătăţii va organiza două examene de rezidenţiat în 2023

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a anunţat toţi candidaţii care nu au putut susţine sau care nu au luat note suficient de mari la examenul de rezidenţiat că Ministerul Sănătăţii are intenţia de a organiza o sesiune specială anul viitor.

 Decizia a fost luat în urma faptului că au rămas foarte multe locuri şi posturi neocupate în urma concursului care a avut loc în urmă cu două săptămâni, în special pe specializări unde deficitul de medici specialişti este deja foarte mare. Practic, ministerul a anunţat că repartiţia candidaţilor care au obţinut punctaj de promovare la concursul de admitere în rezidenţiat a lăsat neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 care au fost scoase la concurs pentru domeniul Medicină. „Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităţilor deficitare (medicină de urgenţă, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialităţi chirugicale pediatrice, sănătate publică şi management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum şi faptul că licenţiaţii facultăţilor de medicină obţin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenţi, Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase neocupate”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Aceştia au mai precizat că, în mod extraordinar, acest concurs ar putea fi organizat în prima jumătate a anului 2023. Iaşul însă stă bine în acest clasament, doar 62 de locuri rămânând neocupate. Cele mai multe dintre ele sunt la medicină de urgenţă – 14, chirurgie generală – 12, geriatrie şi gerontologie – 9, neonatologie – 5, chirurgie cardiovasculară – 5. La această sesiune nu se vor putea înscrie şi candidaţii de la domeniile Medicină Dentară şi Farmacie, unde locurile au fost ocupate în totalitate. Însă ministerul face precizarea că absolvenţii licenţiaţi ai acestor facultăţi au drept de liberă practică, fără a dobândi titlul de specialist şi promovarea concursului de rezidenţiat.

Comentarii