Lovitură de Palat: Maricel Popa, atacat din senin de şefa organizaţiei de femei din PSD

sâmbătă, 09 mai 2020, 01:50
5 MIN
 Lovitură de Palat: Maricel Popa, atacat din senin de şefa organizaţiei de femei din PSD

Mihaela Ivancia i-a spus că e timpul să plece acasă, că realizările mandatului nu sunt ale lui şi că îi lipseşte viziunea politică. Şeful PSD şi al CJ nu a reacţionat în niciun fel şi şi-a închis telefonul. Liderul grupului social-democrat din Consiliul Judeţean a încercat să atenueze tensiunile izbucnite, iar voci din opoziţie au marcat fisura ivită la vârful PSD Iaşi.

Înaintea zilei de ieri, nimic nu trăda existenţa unor tensiuni între doi lideri ai PSD Iaşi. Un lung  şi tăios mesaj al preşedintei Organizaţiei femeilor social-democrate, în care îl pune la zid pe liderul PSD Iaşi a arătat însă că lucrurile sunt tulburi în filială. „A venit momentul când nu mai pot să accept, când vreau să spun «cu subiect şi predicat» că ar fi timpul să vă duceţi acasă, domnule Popa!”, îşi începe Mihaela Ivancia declaraţia scrisă. „Aţi făcut suficient de mult rău partidului şi judeţului şi ar trebui să vă ajungă! Au fost momente când am spus că voi pleca eu din partid, că îmi ajunge câte umilinţe am îndurat din cauza dvs., dar m-am mai gândit şi nu ar fi corect nici faţă de mine, nici faţă de familia mea, nici faţă de colegii de partid, nici faţă de cei care mă cunosc şi m-au învestit cu încrederea lor, ca eu să plec şi dvs. să rămâneţi! Nu, ar trebui să plecaţi dvs. şi să rămânem noi, toţi ceilalţi care nu avem banii dvs., dar care am intrat în partid pentru un ideal, şi nu pentru afaceri”, a fost primul reproş dur.

Mihaela Ivancia a adăugat că nu este „«vândută» nici PNL-ului, nici PMP-ului (aşa cum de nenumărate ori aţi afirmat-o), nici nu am beneficii de la ONG-uri (aşa cum dvs. şi oamenii dvs. aţi spus)”. În schimb, Maricel Popa a „apărut ca o ciupercuţă în viaţa partidului”, afirmă Ivancia, precizând că a crezut că „alţii ştiu mai bine de ce v-au împins în faţă”. „Timpul a arătat că nu aţi fost cea mai bună soluţie, ba chiar cred că aţi fost cea mai proastă soluţie!”, a subliniat ea, tranşant. Ivancia a mers încă şi mai departe: „La dvs., calitatea intelectuală (şi îmi asum toate cele spuse) lasă de dorit, caracterul are numeroase carenţe, în schimb, «punga» , se pare, acoperă aceste deficienţe”.

Atacuri fără prea multe explicaţii

Nu au fost uitate nici realizările mandatului preşedintelui CJ, pe care acesta le-a expus public în mai multe rânduri: „Să nu vă obosiţi să îmi spuneţi cât de harnic (…) aţi fost în acest interval şi nici câţi bani aţi adus în judeţ, că nu e cazul. Ştiu şi eu cum, cât şi cui i-au fost daţi banii. Nu vă străduiţi să îmi arătaţi ce mare iubitor de cultură sunteţi, pentru că eu vă pot demonstra foarte simplu că de fapt vreţi să o distrugeţi”, i-a reproşat Mihaela Ivancia, care este şi preşedinta Comisiei de învăţământ şi cultură din Consiliul Judeţean. În final, ea face un bilanţ sec al mandatului şefului CJ: „Tot ceea ce ne prezentaţi ca pe o favoare făcută de dvs. judeţului în timpul acestui mandat era, de fapt, datoria dvs. De asta primiţi indemnizaţia aceea substanţială, ca să faceţi treabă pentru comunitate, doar că nu prea v-a ieşit, aţi făcut mai mult treabă pentru dvs. (…) Politic aţi demonstrat că nu aveţi niciun pic de viziune, că nu ştiţi ce înseamnă organizaţia, ce înseamnă strategia politică şi, cel mai important, nu ştiţi când şi de cine să ascultaţi”, mai spune Mihaela Ivancia, încheind cu un ultim sfat: „La partid şi la o instituţie publică, oamenii sunt cei mai importanţi şi trebuie să le acordaţi atenţie, nu să stabiliţi întâlniri la care «uitaţi» să fiţi prezent, deşi sunt în biroul dvs.”.

Aplauze dinspre opoziţie, îndemnuri la calm dinspre partid

Scrisoarea pe care Mihaela Ivancia a publicat-o pe pagina ei de Facebook a atras sute de aprecieri şi zeci de comentarii – puţine dinspre colegii de partid, dar mai vizibile din partea unor reprezentanţi ai PNL şi PMP. În ceea ce-l priveşte pe Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi şi al CJ a avut ieri telefonul închis. O primă reacţie după răbufnirea neaşteptată a Mihaelei Ivancia a venit de la Cristian Stanciu, vicepreşedinte PSD şi coleg de Consiliu Judeţean cu autoarea „rechizitoriului”. Intitulat „Adversarii PSD Iaşi nu sunt în PSD Iaşi”, mesajul său remarcă reacţiile prompte ale opoziţiei locale, care „au înfulecat din zbor mesajul Mihaelei Ivancia”.

„Nimeni niciodată nu a pus la îndoială aportul domniei sale în realizarea proiectelor vitale pentru judeţ. Nimeni nu a pus sub semnul întrebării calitatea sa profesională, cea de cadru didactic universitar, capacitatea aproape inepuizabilă de muncă, i-au fost mereu apreciate. Este liderul femeilor social-democrate din judeţ de foarte mult timp. Cunoaşte foarte bine partidul, pe membrii acestuia, dar şi pe simpatizanţi. A intrat în bătălii electorale, oferind totul pentru partid. Iată tot atâtea motive pentru care Mihaela Ivancia este un lider respectat al PSD Iaşi”, îşi descrie Stanciu colega de partid şi de Consiliu, înainte să treacă, la rândul lui, la reproşuri. „Indiferent ce nemulţumiri s-au adunat, indiferent ce supărări s-au acumulat, Mihaela Ivancia şi-a ales, oarecum neinspirat, atât modul de manifestare cât şi momentul în care a făcut-o. Discuţiile, fie ele şi mai aspre, se poartă întotdeauna întâi în sânul familiei. Adevărurile, oricât de supărătoare ar fi, se spun, verde în faţă, acasă”, a afirmat Cristian Stanciu, făcând apel la unitate înaintea celor două tururi de alegeri, locale şi parlamentare. „Au fost, sunt şi probabil vor mai fi şi alte voci nemulţumite. Însă fiecare situaţie trebuie tratată cu înţelepciune. Nu ne aflăm nici la final de ciclu politic, nici la moment de bilanţ. Şi, cu siguranţă, nu ne aflăm în situaţia de a trimite pe cineva acasă”, a conchis liderul social-democrat. 

Comentarii