Luminiţa Anghel şi Liviu Teodorescu, între membrii juriului României la Eurovision

vineri, 14 mai 2021, 10:44
4 MIN
 Luminiţa Anghel şi Liviu Teodorescu, între membrii juriului României la Eurovision

Cântăreţii Luminiţa Anghel, Ilinca Băcilă şi Liviu Teodorescu, DJ-ul Andy Platon şi realizatorul de televiziune Răzvan Popescu alcătuiesc juriul României pentru ediţia de anul acesta a Eurovision Song Contest, care va debuta pe 18 mai, a anunţat vineri Televiziunea Română.

Cei cinci membri ai juriului României au experienţă la Eurovision, participând, la ediţii anterioare, în calitate de juraţi sau interpreţi, la faza naţională sau la cea internaţională.

Ei îşi vor exprima voturile în cele două semifinale şi în finală pentru toţi participanţii din concurs, cu excepţia reprezentantei noastre. Fiecare membru al juriului va evalua capacitatea vocală, performanţa pe scenă, compoziţia şi originalitatea piesei şi va nota artiştii favoriţi cu un set de puncte, de la 1 la 8, 10 şi 12.

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision în 2005, alături de trupa Sistem, cu piesa „Let Me Try”. Concursul s-a desfăşurat la Kiev, iar reprezentanţii României s-au clasat pe locul al treilea. Anghel a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei, a urcat pe podium de mai multe ori la festivalul Mamaia şi a obţinut premiul întâi şi premiul de popularitate la ediţia 2001 a festivalului înternaţional Cerbul de Aur.

Ilinca Băcilă, reprezentanta României la Eurovision 2017, a reuşit să obţină cel mai mare punctaj din istorie pentru ţara noastră, alături de Alex Florea, însă s-a clasat pe locul al şaptelea. În prezent, este studentă în ultimul an la Actorie. Compozitor, producător şi DJ distins cu numeroase premii internaţionale, Andy Platon a lucrat la numeroase piese de succes, precum „Şi îngerii au demonii lor” – Dan Bittman, „Inimi desenate” – Delia, „Falava” – Andra , „Cămaşa” – Lidia Buble, „Soare negru” – Lora, „Zero absolut” – Mira, „Jacob Sartorius” – Jordans, şi a compus şi produs cea mai recentă piesă a DJ Project în colaborare cu reprezentanta României la Eurovision 2021, Roxen, intitulată „Parte din tine”. A câştigat numeroase premii, printre care „Best Producer” la Media Music Awards şi la Premiile Muzicale Radio România.

Liviu Teodorescu, cunoscut pentru piese ca „Obsesie”, „Lista de păcate”, „Mulţumesc” şi „Ascultă”, care au strâns milioane de vizualizări pe YouTube şi au intrat în topurile muzicale din ţara noastră. În 2006, a participat la Eurovisionul copiilor, unde a făcut parte din grupul „Numai cu acordul minunilor”.

Răzvan Popescu are 25 de ani de experienţă în industria muzicală, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de emisiuni radio. La ediţia 2019 Eurovision România, a făcut parte din juriul preselecţiei care a decis semifinaliştii competiţiei naţionale. Semifinalele şi finala Eurovision vor fi comentate, pentru telespectatorii TVR, de Bogdan Stănescu.

Prima semifinală Eurovision, în care va concura şi reprezentanta României, Roxen, cu melodia „Amnesia”, va avea loc pe 18 mai, iar spectacolul va fi transmis în direct pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+, de la ora 22.00. A doua semifinală va avea loc joi, 20 mai, iar marea finală, sâmbătă, 22 mai. Telespectatorii români vor putea urmări cele trei evenimente ale competiţiei în direct pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+, începând cu ora 22.00.

Cele mai importante momente din aventura delegaţiei României la Eurovision 2021 sunt la „Destinaţia Eurovision”. Eurovision Song Contest 2021 are loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”. Roxen, reprezentanta României la ediţia cu numărul 65 a concursului, va fi al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală, pe 18 mai.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul “Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 38 de ţări.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Ţărilor de Jos, cu piesa „Arcade”, în 2019. Ediţia 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de organizatori, în contextul pandemiei.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

 

Comentarii