Mariana Codruţ şi Bogdan Creţu, o prietenie intelectuală din care câştigă cititorii

joi, 16 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Mariana Codruţ şi Bogdan Creţu, o prietenie intelectuală din care câştigă cititorii

Dialog între doi scriitori ieșeni și publicul iubitor de lectură. Poeta Mariana Codruț și-a lansat prima sa antologie de poezie, îngrijită de criticul literar Bogdan Crețu. De asemenea, acesta a adus în fața iubitorilor de carte, noul său volum, romanul memorialistic intitulat „Nechita. Poetul ca și soldatul”, publicat anul acesta la editura Polirom. Cele două lansări de carte au avut loc în librăria Cărturești, în prezența numeroșilor ieșeni.

Bogdan Crețu în dialog cu Mariana Codruț pornind de la volumele „Nichita. Poetul ca și soldatul”, Polirom, 2022 și  „Zonă complice”, Cartier, 2022. Prietenia intelectuală dintre cei doi s-a transformat într-un volum care cuprinde cele mai reprezentative poeme din întreg parcursul literar al Marianei Codruț.

Marian Codrut, critic literar

„Una dintre cele mai puternice voci ale generației optzeciste”, așa cum o prezintă Bogdan Crețu, poeta a reușit și de data aceasta să încânte publicul prin propria creație, dar și prin simpla sa prezență. Mariana Codruț este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Aceasta a publicat opt volume de poezii, printre care se numără „Măceşul din magazia de lemne” și „Tabieturile nopţii de vară”. De asemenea, a realizat trei cărţi de proză editate de Polirom, romanul „Casa cu storuri galbene”, publicistică „Românul imparţial” şi traducerea lucrării lui J. Piaget, Reprezentarea lumii la copil. Cărţile sale au fost nominalizate la diverse premii importante, unele au fost premiate.

În contextul războiului din Ucraina, Bogdan Crețu aduce publicului un roman memorialist despre Nichita Stănescu, nepot al unui refugiat din URSS, care ajunge în România.

Bogdan Crețu aduce publicului un roman memorialist despre Nichita Stănescu

Bogdan Creţu este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013 este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este „Inorogul la Porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir” . De asemenea, lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii și a contribuit cu numeroase studii la volume academice din ţară şi străinătate, a editat, a îngrijit şi a prefaţat multiple antologii.

Comentarii