Maricel Popa: Bani pentru A8 sunt în planul de dezvoltare al CNAIR

marți, 05 februarie 2019, 02:49
2 MIN
 Maricel Popa: Bani pentru A8 sunt în planul de dezvoltare al CNAIR

Şeful PSD Iaşi afirmă că pentru autostradă ar fi alocate credite bugetare în valoare de 9,3 milioane lei.

Proiectul autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş continuă să agite spiritele pe scena politică locală. Filiala PSD Iaşi a reacţionat ieri printr-un comunicat după ce societatea civilă şi opoziţia politică au criticat neincluderea autostrăzii pe lista proiectelor finanţabile în acest an.

„Proiectul nu a fost omis sau uitat de autorităţi. A fost prins în planul de dezvoltare al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Preşedintele PSD Iaşi a solicitat ministerului de resort să prevadă un capitol distinct pentru proiectul autostrăzii“, se precizează în comunicat.

Iniţial, PSD Iaşi a încurcat instituţiile, în comunicat fiind invocat planul de dezvoltare al Companiei Naţionale de Investiţii, dar, ulterior, a revenit cu o erată.

Cu toate că legea bugetului de stat este deja publicată, cu tot cu anexe, liderii PSD Iaşi susţin că în propu­nerea de buget vor fi alocate credite bugetare în valoare de 9,3 milioane lei şi credite de angajament (ce reprezintă, practic, promisiuni de finanţare) în valoare de 37,38 milioane lei.

„Următorul demers din fişa de proiect care urmează a fi făcut este «Completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ», împărţită în două tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău şi Ditrău – Târgu Neamţ. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014-2020“, se mai precizează în comunicat.

Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, citat în comunicat, susţine că fondurile care vor fi alocate prin buget autostrăzii vor permite lansarea procedurilor pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice.

De circa trei ani, oficiali ai guvernului au declarat la fiecare început de an că studiile vor fi lansate în acelaşi an, dar promisiunile nu au fost respectate.

„Finanţarea autostrăzii Unirii va fi inclusă ca articol distinct în Legea Bugetului de Stat pe 2019“, a spus Maricel Popa. Ministerul Transporturilor a confirmat aseară, prin intermediul unui comunicat, sumele vehiculate de şeful PSD Iaşi.

Opoziţia politică şi societatea civilă au criticat dur, în ultimele zile, faptul că guvernul nu a alocat fonduri în propunerea de buget publicată la sfârşitul săptămânii trecute. În timp ce politicieni de opoziţie spun că vor face amedamente, asociaţiile care militează pentru construirea autostrăzii se pregătesc şi de eventuale proteste.

Comentarii