Maricel Popa cheamă înapoi consilierii ca să voteze alocarea banilor pentru protecţia personalului medical

luni, 23 martie 2020, 20:30
3 MIN
 Maricel Popa cheamă înapoi consilierii ca să voteze alocarea banilor pentru protecţia personalului medical

La mai puţin de o săptămână de la ultima şedinţă de plen, preşedintele CJ anunţă deblocarea primilor bani, două milioane de lei, pentru achiziţionarea de teste şi echipament de protecţie pentru personalul medical.

 

O şedinţă extraordinară pentru adoptarea urgentă a unor măsuri speciale de protecţie a personalului medical împotriva contaminării cu Covid-19 va avea loc în zilele următoare la Consiliul Judeţean. Este vizată demararea achiziţiei de teste rapide de diagnosticare a infecţiei cu coronavirus, măşti FFP 3 (care s-au dovedit a fi cele mai eficiente) şi echipamente speciale pentru cadrele medicale din spitalele din subordine, pe lângă alte materiale sanitare destinate să ofere protecţie maximă.

„Trebuie să avem grijă şi să ne protejăm medicii, pentru că de ei depind vieţile tuturor. Situaţia de la Suceava, unde zeci de cadre medicale sunt infectate şi există riscul închiderii unui întreg spital, nu trebuie să se mai întâmple. De aceea, am convocat întrunirea consilierilor judeţeni”, a anunţat ieri preşedintele CJ, Maricel Popa.

Într-o primă etapă, vor fi achiziţionate 15 mii de măşti FFP 3, combinezoane speciale, cinci mii de teste rapide pentru personalul din spitale şi 250 de aparate de dezinfecţie, a precizat el. Acestea vor merge la saloanele de la Spitalul de Boli Infecţioase, de la Pneumoftiziologie şi de la Spitalul de Neurochirurgie. „Până acum, doar cadrele de la Spitalul de Boli Infecţioase au tratat bolnavi cu coronavirus, însă este posibil ca în zilele următoare şi Spitalul de Neurochirurgie să preia astfel de pacienţi, acesta fiind desemnat pentru linia a doua de intervenţie”, a adăugat şeful CJ.

Testele rapide pot fi făcute foarte uşor şi în număr foarte mare, faţă de cele folosite acum, iar rezultatul vine în numai 15 minute. „Sănătatea tuturor depinde de grija pe care o acordăm celor care ne tratează. Vom răspunde afirmativ oricărei solicitări din partea unităţilor medicale”, a mai spus Maricel Popa.

Aleşii PNL şi PMP au fost primii care au cerut direcţionarea banilor către spitale

Liderul consilierilor liberali din CJ a salutat anunţul preşedintelui Popa. Romeo Vatră a amintit că pe 18 martie, data ultimei şedinţe de plen, a criticat aspru alocarea a două milioane de lei pentru o sală de sport într-o comună din judeţ, respectiv la Schitu Duca. „Cam câte combinezoane şi câte măşti se puteau cumpăra cu 2 milioane de lei? Medici din spitalele ieşene plătesc şi 1000 de lei din propriul buzunar pentru a-şi cumpăra online, la suprapreţ, halate, mănuşi şi ochelari, deoarece nu le oferă spitalul echipamente pentru propria protecţie. Ultimul lucru pe care îl vrem este să ni se îmbolnăvească personalul medical”, declara atunci Romeo Vatră.

O şedinţă de îndată pe acelaşi subiect a fost cerută şi de grupul de consilieri ai PMP, încă de pe 12 martie. „Solicităm conducerii Consiliului Judeţean să prezinte măsurile luate la instituţiile din subordine, în special la spitalele din subordine şi la celelalte instituţii la care angajaţii au contact cu publicul, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, precum şi un plan de măsuri dacă situaţia se va agrava. Este necesară inventarierea stocurilor de materiale necesare pentru ca personalul medical să-şi poată desfăşura activitatea la parametrii normali şi în condiţii de siguranţă”, se preciza într-un comunicat remis presei pe 12 martie.

Comentarii