Măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Utilitatea lor, discutabilă

miercuri, 26 februarie 2020, 02:59
3 MIN
 Măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Utilitatea lor, discutabilă

În ciuda cererii mari, acestea nu mai ajung la raft. „Dar staţi, domnule, liniştit – oricum nu ajută mare lucru: dacă e să vină, vine!“, spune un farmacist. Pe unele site-uri, preţul a ajuns şi la 7 lei, în condiţiile în care preţul real e undeva între 10 şi 50 de bani

În farmaciile din oraş nu se mai găsesc deloc măşti de protecţie de unică folosinţă, teama de coronavirus făcându-i pe ieşeni să întrebe în ultimele zile tot mai des de existenţa acestora. Mai mult, unele farmacii şi-au afişat pe geamul de la intrare un anunţ în care precizează că stocul de măşti este epuizat. „Noi nu mai avem de o lună de zile, ba chiar mă tot sună de la reprezentanţă şi îmi spun că îi înroşesc telefoanele încontinuu, că toată lumea cere, dar nu au de unde să mai aducă. Dar staţi, domnule, liniştit – oricum nu vă ajută cu mare lucru: dacă e să vină, vine! Pentru că oamenii nu ştiu cum să le folosească – ele trebuie să acopere bine toată regiunea feţei, inclusiv nasul, ar trebui schimbate la două ore şi aruncate. Dar oamenii le mai pun, le mai scot, le mai dau jos, le refolosesc“, a precizat un farmacist ieşean.
 
La începutul lunii februarie, măştile erau la mare căutare în plină epidemie de gripă, însă, atunci, acestea încă existau în stocurile farmaciilor. Acum, deşi, de obicei, o mască de protecţie costa în jur de 50 de bani, ba chiar şi 10 bani ca preţ minim, pe mai multe site-uri online se comercializează măşti de protecţie cu 5 sau chiar 7 lei/bucata, unele anunţuri ajungând chiar şi la 25 de lei pe bucată. „Preţul pe o mască este de 25 de lei. Protejaţi-vă împotriva virusului Corona“, menţionează în anunţ un comerciant de pe un site de anunţuri gratuite. Alţii vând inclusiv cutii întregi de măşti, precizând că, la comenzi de peste 1.000 de bucăţi, preţul se negociază, iar mai multe detalii pot fi obţinute telefonic.
 
Specialiştii spun însă că purtarea măştilor de protecţie nu trebuie să fie singura măsură pe care o luăm, spălatul riguros pe mâini fiind în continuare una dintre principalele măsuri de igienă care trebuie respectate, alături de evitarea aglomeraţiei. De asemenea, măştile trebuie să fie purtate pentru maximum 4 ore, apoi aruncate, şi în niciun caz nu trebuie refolosite. Medicii de familie spun că există oameni care nu doar că le folosesc de mai multe ori, însă unii le spală, le usucă şi le utilizează din nou. Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a precizat ieri într-un comunicat de presă că în farmacii există un „stoc minimal de măşti“ şi că aceste stocuri nu pot fi suplimentate, explicaţia fiind legată de faptul că măştile sunt produse în China, şi nu mai pot fi onorate comenzile. „Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie“, se arată în comunicatul transmis de ADRFR.
 
Zilele trecute s-a stabilit că medicii de familie vor putea elibera concedii medicale pentru cei aflaţi în carantină la domiciliu, având inclusiv un cod de diagnostic alocat. Conform metodologiei, persoanelor cărora li se interzice continuarea activităţii li se va elibera de către direcţiile de sănătate publică un certificat care poate fi ridicat de către aparţinători. În baza acestui certificat, medicul de familie eliberează concediul medical. „În cadrul certificatului concediului medical în caz de carantină, se menţionează codul de indemnizaţie «07» şi codul de diagnostic «994» – persoane susceptibile de a fi contaminate cu boli transmisibile. Certificatul se poate elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară“, se precizează în procedură.
 
Mădălina OLARIU

Comentarii