Medic ieșean, despre Simona Halep: „Nu cred că există vreo scuză validă care să o absolve de responsabilitate din păcate pe Simona.”

duminică, 23 octombrie 2022, 13:36
3 MIN
 Medic ieșean, despre Simona Halep: „Nu cred că există vreo scuză validă care să o absolve de responsabilitate din păcate pe Simona.”

Medicul ieșean Răzvan Socolov, de la Maternitatea Elena Doamna, are un punct de vedere în cazul acuzațiilor de dopaj la adresa Simonei Halep.”Nu cred că există vreo scuză validă care să o absolve de responsabilitate din păcate pe Simona”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook, loc în care a cerut și susținere morală pentru Simona pentru a trece cu bine de acest ”accident”. Mai jos, vă prezentăm postarea medicului:

pO

Actualitatea ne aduce din nou în atenție problema dopajului în sport. Dar oare suntem judecători în dopaj noi, cei care fără cafeaua de dimineață (iar unii fără bautură energizantă zilnică) nici nu concepem să ne începem ziua de muncă ? Nu mai vorbim de cei care își "umflă" mușchi cu steroizi… 
Sportul totdeauna a generat pasiuni, chiar mai mari la cei de pe margine decât la cei care fac efortul direct. Mulți dintre sportivi între ei sunt prieteni, dar știți mulți dinamoviști și steliști prieteni buni?
Și apoi vine problema banilor și renumelui. Și aprecierea societății. Și brusc lucrurile devin mai puțin dependente de individ și mai mult induse de mediu și societate.
Ben Johnson, Diego Maradona, Maria Sharapova, Lance Armstrong sunt doar câteva nume care împart cu Simona Halep câteva elemente: sportivi ajunși în top care încep să rămână în urma altora mai noi, cu unele probleme personale, și a căror cazuri au avut un impact deosebit în media în momentul suspendării.

Acum, despre Simona. În reglementările sportive internaționale există mai multe grupuri de substanțe interzise dopante (lista luată de pe siteul World Anti-Doping Agency https://www.wada-ama.org/en/prohibited-list). 
În primul rând substanțele aflate în studii, care nu sunt omologate pe piață. Apoi anabolizantele, factorii de creștere (aici intră și tratamentele pentru anemie, de tipul Roxadustat folosit de Simona), beta 2 agonisti, hormoni și modulator metabolici, diuretice și substanțe care pot afecta testele antidoping, narcotice și glucocorticoizi. Banale medicamente se regăsesc pe această listă prin unele substanțe, poate nu cele mai importante pentru efectul terapeutic dar din păcate interzise de autoritățile sportive. 

Nu e o listă prea scurtă, și sportivii și staful tehnic trebuie să o actualizeze permanent.
Roxadustatul este pe lista din 2022, în grupul substanțelor care induc temporară hipoxie, și prin asta mobilizează globulele roșii ale organismului, și determină de aceea creșterea secreției de eritropoietina, substanță produsă de rinichi. 
Pentru informație, în aceeași categorie intrau 2 gaze folosite de anesteziști, xenon și argon, pentru care în 2014 atleți ruși au fost  suspendați.

Nu cred că există vreo scuză validă care să o absolve de responsabilitate din păcate pe Simona. Nici măcar nu vorbim de un medicament banal, cum se regăsesc în lista de mai sus, și cunoaștem exemplul Andreei Răducan de la olimpiada de la Sydney din 2000, condamnată pentru pseudoefedrina, substanță din multe medicamente date în răceală.
Roxadustatul are indicație principala anemia din bolile cronice de rinichi. Nu este o substanță anodină, are efecte secundare de creșterea tensiunii arteriale, afecțiuni trombotice, diaree, acumulate de potasiu cu risc cardiac etc.
Nu știu ce decizie finală va fi luată. Ne-am legat toți emoțional de Simona pentru ceea ce a făcut pentru imaginea sportului românesc, și am dori să știm că a fost o eroare. Din păcate, toate marile nume de sus, deși erau zei în sporturile lor, au suportat consecințele. Și probabil, corect este la fel și pentru Simona.
haideți să demonstrăm empatie dar să fim totuși și drepți. Să-i urăm putere să treacă peste aceasta perioadă, să se regăsească și să demonstreze că a fost un accident. Și, când va fi să revină să ne dea un exemplu cum poți trece peste așa un hop și să te regăsești, pentru tine și cei care te admiră.

Comentarii