Medicii de familie fierb după ce au văzut proiectul de buget

marți, 05 februarie 2019, 02:49
2 MIN
 Medicii de familie fierb după ce au văzut proiectul de buget

Medicii de familie sunt din nou nemulţumiţi faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, aceştia susţinând că în momentul actual se află în prag de colaps din cauza neglijării permanente cu care se confruntă.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele acestora, în momentul de faţă nereprezentând „un domeniu de interes nici la nivel administrativ şi nici ca obiectiv politic“.

Aceştia spun că în 2018 li s-a alocat un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, ceea ce a făcut ca funcţionarea cabinetelor să fie la nivel minim de supravieţuire.

„S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii“, au precizat reprezentanţii SNMF.

Aşadar, în proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de doar 6% faţă de anul trecut, medicii spunând că asta va acoperi doar costurile generate de inflaţie. Reprezentanţii SNMF spun că prin această subfinanţare sistematică se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii.

„Ne manifestăm speranţa că decidenţii români, guvernanţi şi parlamentari, în calitate de aleşi ai cetăţenilor care sunt de altfel pacienţii noştri, vor înţelege că au inclusiv obligaţia de a asigura sănătatea acestora şi accesul la servicii de sănătate. Sperăm că ne vor susţine solicitările prin iniţierea şi susţinerea unui amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înţeleg importanţa sectorului de asistenţă medicală primară. Considerăm că interesul pacienţilor şi dreptul la o practică medicală eficientă sunt motivaţii serioase care vor depăşi barierele administrative şi politice“, au mai precizat medicii de familie.

Comentarii