Meniu bio de cabană, fără zmeură şi slană

marți, 21 august 2018, 07:00
3 MIN

* E final de vară cu staţiuni aglomerate şi turişti înghesuiţi pe plajă; despre veselia de la mare am scris, dar şi la munte românii se distrează, în răcoare şi miros de cetină, lângă izvoraşe cu apă cristalină şi veveriţe. Un cabanier ne explică mai multe:

– Bună ziua! Cum se simt turiştii la cabana dumneavoastră şi ce fac ei?

– Da, bună ziua! Turistul Costel se simte mahmur şi acum se drege, turistul Ilie are o durere de burtă şi e la closet, pe turista Varvara o doare fundul, că a alunecat pe un con de brad, iar acum spală nişte ciorapi…

– Întrebam generic, dar văd că ştiţi exact ce fac şi cum se simt turiştii! Sunt camere de supraveghere sau de unde?

– Sunt camerele de la cabană, au pereţii subţiri, se aude totul prin ei. Trebuie să ştiu în fiecare clipă unde sunt şi ce fac turiştii, am o responsabilitate.

– Dar locuri libere mai aveţi? Asta, ca să fac o paranteză.

– Pădurea e colea, oamenii au învăţat să-şi facă singuri patul, din crengi şi cetină.

– Despre ce responsabilitate vorbeaţi? Există riscuri, sunt lupi în pădure?

– Lupi au fost, dar nu mai sunt, au fugit din pădure, că s-au temut de urşi, dar riscuri există oriunde. Cumnatul meu a scăpat de urs, dar l-au mâncat ţânţarii în patul lui!

– Ce fac turiştii aici, la dumneavoastră, cum se pot distra ei?

– Fiecare face ce vrea, dar în cadru organizat. Nu-i normal ca unul să stea la focul de tabără, altul să umble după zmeură şi altul să hăulească. Avem program pentru toţi!

– Şi unde se află ei acum, ce fac?

– În clipa asta au program de somn; cine nu doarme nu primeşte cina! E obligatoriu să doarmă, să se refacă şi să aibă timp doamnele de la bucătărie să pregătească, fără să stea alţii pe capul lor, să vadă ce ingrediente folosesc…

– De ce n-ar trebui să vadă ce se pune în mâncare?

– Unii vin cu păreri preconcepute, vor labă de urs, untură de bursuc, ceafă de pupăză, ciocănele de dropie, salată din flori de colţ; de unde? Ne descurcăm cu ce avem!

– Şi ce aveţi? Daţi un exemplu de meniu, vă rog.

– Pentru cină doamnele tocmai pregătesc iahnie de ghindă, salată din conuri de brad, ciulama din muşchi de copac cu sos de răşină şi un desert din ciupercuţe. Toate sunt naturale, organice, bio; în plus, servim şi vin din mere pădureţe, dar cu măsură!

– Telecabină sau telescaune, pentru turiştii care vor să urce pe piscuri, aveţi?

– Televizor cu telecomandă, pentru teleenciclopedie, telenovele şi telejurnal, avem şi telefon, în meniu a fost telemea şi mai avem un turist teleleu, din Teleorman.

Comentarii