Metode de spart o locuinţă. A început sezonul: proprietarii în concediu, hoţii la lucru. Sfaturile poliţiştilor

joi, 22 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Metode de spart o locuinţă. A început sezonul: proprietarii în concediu, hoţii la lucru. Sfaturile poliţiştilor

Hoţii care sparg locuinţe au început să „mişune” prin Iaşi odată cu începerea concediilor de vară. Poliţiştii atrag atenţia despre metodelor folosite pentru a sparge locuinţele.

Hoţii mai experimentaţi acţionează mai mult pe baza ponturilor: sunt proprietari de locuinţe care se laudă prin vecini sau pe reţelele de socializare cu lucrurile de valoare pe care le au prin case. De asemenea, sunt şi trucuri prin care infractorii pot afla dacă proprietarii imobilelor sunt acasă, sunând pur şi simplu la uşă.

Hoţii mai merg uneori şi pe urmele agenţilor de marketing: aceştia din urmă agaţă colante de clanţele apartamentelor, iar cele care stau câteva zile la rând acolo arată că proprietarul este plecat pentru o perioadă lungă de timp. Odată asiguraţi că proprietarul nu se află acasă, hoţii folosesc mai multe metode a intra în interior, în funcţie de etajul la care este situat.

Dacă este vorba despre o casă sau apartamente situate la parter, hoţii forţează o fereastră întredeschisă sau chiar una dintre uşi cu ajutorul unui levier. Ba chiar unii dintre hoţi folosesc cu succes chei potrivite sau şperaclu. Culmea, când vine vorba despre case, hoţii se feresc de cele păzite de câini, şi mai puţin de cele cu camere video de exemplu.

De ce? Pentru că, de obicei, camerele video folosite sunt cele mai ieftine, iar o minimă „protecţie” din partea hoţilor, de obicei o mască chirurgicală pe faţă, face misiunea foarte grea pentru anchetatori.

„Camerele ieftine nu au imagine clară pe zoom. Dar mulţi sunt în baza noastră de date şi îi cunoaştem foarte bine, mulţi după modul de operare”, ne-a explicat un poliţist. În privinţa sfaturilor pentru a vă proteja de hoţi, poliţiştii au mai multe recomandări.

„În primul rând, uşa de la locuinţă trebuie să fie solidă şi prevăzută cu cel puţin două încuietori cu chei diferite, lanţ de siguranţă şi vizor. Dacă aţi pierdut una dintre chei, înlocuiţi imediat încuietoarea, lucru recomandat şi în cazul unui schimb de locuinţă. De asemenea, un lucru important este să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care vând ori cumpără diverse produse sau se oferă să presteze anumite servicii. Ţineţi permanent uşile încuiate chiar şi atunci când vă aflaţi la domiciliu”, ne-a spus Anca Vâjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Poliţiştii mai spun că un lucru important este să sunaţi la 112 în momentul în care vedeţi persoane necunoscute prin zonă sau scara blocului cărând bagaje voluminoase.

Comentarii