Migraţia spre oraş salvează Miroslava şi Valea Lupului de intrarea în carantină

marți, 22 decembrie 2020, 03:00
2 MIN
 Migraţia spre oraş salvează Miroslava şi Valea Lupului de intrarea în carantină

Acestea au ajuns la o rată de infectare de 7,48 respectiv 10,78 de cazuri la mia de locuitori. Aroneanu, cu o rată de 10,27 la mie, se află de duminică în carantină.

Numărul de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus confirmate este în scădere, în paralel însă cu numărul de teste efectuate. Ieri, la Iaşi au fost raportate 109 noi infecţii cu SARS COV 2, dar şi două decese din rândul pacienţilor internaţi la ATI. Municipiul Iaşi depăşeşte cu puţin rata de infectare de 3 la mia de locuitori, incidenţa scăzând constant în ultimele zile. În schimb, Miroslava a ajuns la 7,48 cazuri de COVID 19 la 1.000 de locuitori, iar Valea Lupului la 10,78 cazuri de îmbolnăvire de Covid la 1.000 de locuitori. Cu toate acestea, dat fiind fluxul populaţiei active care locuieşte în cele două comune, nu s-a impus măsura carantinării. Măsură care s-a impus însă, de duminică, în satul Aroneanu din comuna Aroneanu, care are o rată de 10,27 la mia de locuitori.

Din punctul de vedere al gradului de ocupare al paturilor la ATI COVID, ieri, mai erau libere patru locuri, respectiv un pat la Spitalul C.F. Iaşi, unul la Spitalul de Pneumologie şi două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19, în saloanele de confirmaţi cu formă medie de boală, mai erau libere 244 de paturi.

În ceea ce priveşte organizarea în teritoriu a primelor două etape de vaccinare, aceasta a intrat cel puţin teoretic în linie dreaptă. Cu toate acestea, o mare parte din populaţie rămâne reticentă în ceea ce priveşte vaccinul anti-Covid.

„Toţi trebuie să se documenteze în ceea ce priveşte acest vaccin, toţi trebuie să ia legătura cu medicul de familie, şi, nu în ultimul rând, toţi care se ştiu cu boli asociate trebuie să contacteze medicul specialist. La vaccinare, trebuie să fie un pacient sănătos, echilibrat din punct de vedere al bolii asociate. Este ştiut faptul că, atunci când te vaccinezi, trebuie să ai o stare de sănătate corespunzătoare. Referitor la alergiile preexistente şi vaccinarea, se ştie că de regulă terenul alergic este cunoscut de medicul de familie dar şi de fiecare persoană în parte. Nu aş spune să se meargă spre teste pentru a vedea la ce alergogen anume am putea fi sensibili. Discuţia cu medicul de familie este suficientă. În plus, organizarea unui centru de vaccinare implică automat şi intervenţii de prim ajutor în cazul în care apare o reacţie alergică zgomotoasă“, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Comentarii