Mii de pubele care ar fi trebuit împărțite oamenilor zac de ani buni, deja distruse, la primării

sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 03:01
3 MIN
 Mii de pubele care ar fi trebuit împărțite oamenilor zac de ani buni, deja distruse, la primării
Peste 125 de mii de pubele au împânzit comunele judeţului, ca parte a aplicării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul, iniţiat în 2013, trebuia să se încheie în 2016, dar lucrurile nu au mers cum trebuia. Între timp, s-au construit o mulţime de facilităţi, de la depozitul ecologic de la Ţuţora, până la staţii de sortare (la Ruginoasa, Hârlău, Răducăneni, Şipote şi Ţuţora) şi staţii de transfer (la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău). Au fost făcute achiziţii de utilaje şi recipiente destinate colectării selective a deşeurilor – pubele, containere şi compostoare. Totuşi, acestea încă nu se văd, la mai bine de patru ani de la demararea proiectului.

Managerul de proiect, Laura Păstrăvanu, a explicat într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social de ce au apărut întârzierile: „Pentru implementarea proiectului, s-au derulat până acum 32 de licitaţii. Procedura de licitaţie poate să ţină şi doi ani“, a arătat Păstrăvanu care este „recordul“ în materie de atribuire a unui contract de lucrări din cadrul proiectului.

Întârzieri mari sunt şi în alte judeţe care aplică proiecte asemănătoare, cum ar fi Arad şi Brăila. Colectarea selectivă rămâne, de asemenea, un obiectiv îndepărtat.

La Iaşi, ultima etapă a SMID a de­marat în luna mai, anul acesta şi ar trebui să se încheie în toamna anului viitor, astfel încât întreg sistemul să fie pe deplin operaţional în luna martie a anului 2019. Planul alocării pubelelor în gospodării – câte una pentru gunoiul menajer din fiecare curte şi câte un set de pubele pentru plastic/metal, sticlă şi hârtie la 250 de locuitori – încă nu a fost pus în aplicare. Pubelele, achi­ziţionate odată cu majoritatea utilajelor la debutul programului, aşteaptă şi astăzi să fie distribuite. Ele sunt depozitate în hale şi magazii, acolo unde asemenea spaţii există, sau pur şi simplu afară.

Degradând în ploaie

Fostul sediu al Aviaţiei Utilitare este unul dintre depozitele acestor re­cipiente.

„Se află acolo din 2013, din vremea administraţiei lui Mihai A­domniţei“, afirmă actualul preşedinte al CJ, Maricel Popa, nemulţumit că nu au fost achiziţionate acum, în ultima etapă.

În ceea ce priveşte containerele şi coşurile de gunoi, depozitate în afara clădirii, au suportat toate condiţiile meteo de atunci şi până azi, iar şeful CJ se teme nu doar că intemperiile le-au afectat rezistenţa, dar şi că o parte dintre ele sunt depă­şite.

„O directivă europeană spune că deşeurile se colec­tează selectiv în containere de culori diferite“, ne declara Maricel Popa într-o discuţie purtată recent pe tema investiţiilor de la Aeroport.

El nu şi-a ascuns temerea că ar putea fi nevoie să fie achiziţionate noi containere numai din acest motiv.

În judeţ, pubelele SMID au fost concurate de pubelele Salubris, actualul operator al deşeurilor. Salubris nu a avut interdicţie pentru distribuirea lor, cele din proiectul SMID, da. Sti­vele de pubele pot fi văzute frumos aranjate în curţile multor primării. La Ungheni, de exemplu, sunt 1.278 de asemenea recipiente portabile.

„Ele sunt în custodie şi, prin urmare, nu pot fi împărţite populaţiei. Nu încă, cel pu­ţin până când se va stabili operatorul zonal care să ridice gunoiul“, ne-a spus primarul Iulian Marcu.

El s-a plâns că, atât cele depozitate într-o magazie, cât şi cele stivuite afară din lipsă de spaţiu au devenit casante: „Dacă pun mâna pe ele, pocnesc“!

Edilul a mai spus că alţi primari care au decis distribuirea lor pe bază de proces-verbal ar putea fi nevoiţi să le ia înapoi. Indiferent dacă vor mai ajunge sau nu la populaţie, rămâne de văzut câte mai pot fi folosite.

Întreg proiectul SMID valorează 69,3 milioane de euro, dintre care aproximativ 6 milioane sunt pentru pubele şi containere.

Comentarii