Ministrul de Interne al Austriei susţine că ţara sa se va opune intrării în Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei

vineri, 18 noiembrie 2022, 15:35
1 MIN
 Ministrul de Interne al Austriei susţine că ţara sa se va opune intrării în Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei

Austria nu va fi de acord cu o extindere a spaţiului Schengen, a anunţat vineri ministrul de interne Gerhard Karner, citat de publicaţiile Kurier şi Der Standard. „Sistemul este disfuncţional. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”, a spus acesta. 

Factorul declanşator al rezistenţei este fluxul de refugiaţi care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranţi au fost deja reţinuţi în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi în nicio altă ţară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

„Dacă un sistem nu funcţionează, el nu poate fi extins”, a spus Karner. Austria face acest lucru pentru că este în joc şi securitatea oamenilor din această ţară, a adăugat oficialul austriac.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunţat în favoarea extinderii spaţiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croaţia şi România. Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie şi este necesară unanimitatea. Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniştrilor de interne de săptămâna viitoare, mai ales în condiţiile în care Croaţia ar urma să adere la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croaţia, deoarece preşedinţia rotativă cehă a Consiliului UE doreşte ca aderarea să fie votată doar în bloc, pentru cele trei ţări – România, Bulgaria şi Croaţia.

Cititi materialul integral pe G4MEDIA

 

Comentarii