Minunea din Pakistan: Numărul cazurilor de coronavirus au scăzut brusc fără nici o explicaţie

sâmbătă, 22 august 2020, 15:18
3 MIN
 Minunea din Pakistan: Numărul cazurilor de coronavirus au scăzut brusc fără nici o explicaţie

La două luni după ce Pakistanul părea că se îndreaptă către o epidemie explozivă, numărul de cazuri şi de decese au scăzut la un nivel despre care medicii spun că este binevenit, dar de neînţeles, scrie Telegraph.
 

În timp ce India, vecina sa, urcă pe primele locuri în topul ţărilor lovite rău de noul coronavirus, Pakistanul merge în direcţia opusă. Populaţia tănără, sistemele imunitare robuste ale oamenilor şi măsurile ţintite de carantină au fost printre explicaţiile oferite pentru scădere, dar oficialii din domeniul sănătăţii recunosc că motivele sunt neclare. La mijlocul lunii iunie, bilanţul zilnic al deceselor se apropia de 150, iar prognoza era că epidemia va continua să crească până cel puţin în august, în condiţiile în care distanţarea socială laxă din timpul sărbătorii de Eid a alimentat avansul numărului de infecţii.

Înalţi oficiali spuneau că începutul lunii august ”nu va arăta bine”, mai ales că saloanele de spital se umpleau, iar ţara rămânea fără rezerve de butelii de oxigen. În loc să se întâmple aşa, numărul de decese a scăzut abrupt şi s-a menţinut la aproximativ 20 pe zi. Bilanţul zilnic al cazurilor s-a prăbuşit de la peste 6.000 la sub 1.000, iar restaurantele s-au redeschis, restul de restricţii fiind şi ele ridicate. În total, Pakistanul, o ţară cu peste 210 milioane de locuitori, a raportat 290.000 de infecţii şi 6.200 de decese. Oficialii guvernamentali care gestionează lupta anti-covid spun că este prea devreme pentru a proclama victoria, şi admit că motivele din spatele restrângerii epidemiei nu sunt înţeles pe deplin.

”Este nevoie de puţină modestie aici. Întodeauna sunt mari necunoscute în ştiinţă, epidemiologie şi ştiinţe sociale complexe. Dacă cineva spune că ştie răspunsul corect, atunci greşeşte”, spune doctorul Faisal Sultan, expert în boli infecţioase şi consilier al lui Imran Khan pe problema Covid-19. Reducerea numărul de cazuri raportate a fost întâmpinată iniţial cu scepticims cvasi-generalizat, pentru că a coincis şi cu o reducere a testării. Pakistanul testează doar 0,1 la mia de locuitori, în India cifra este de şase ori mai mare. Dar alţi indicatori, inclusiv procentul de persoane testate pozitiv şi numărul de internări în spitale au scăzut şi ele.

”Situaţia nu este ca în iunie, când ştiam că dacă vom testa mai mult, vom înregistra mai multe cazuri”, a declarat un oficial internaţional ce asistă lupta contra coronavirusului în Pakistan. ”Acum, rata de persoane depistate pozitiv este mult, mult mai mică, ceea ce confirmă o rată foarte redusă de transmitere. Avem o situaţie pentru care nu prea găsim explicaţii”, a adăugat acesta. Bilanţul oficial este considerat a fi semnificativ mai mic decât cel real, iar unele persoane bolnave ar putea să evite spitalele de teama carantinei, dar trendul descrescător tot pare credibil, spun autorităţile.

Una dintre explicaţiile sugerate este populaţia tânără a ţării, două treimi având sub 30 de ani. De asemenea, au fost invocate sistemele imunitare robuste, întărite de vaccinările regulate, dar şi de condiţiile sanitare precare în care trăiesc pakistanezii. Doctorul Faisal Mahmood, profesor de boli infecţioase la Universitatea Aga Khan, a spus că prăbuşirea numărului de cazuri este reală, ”dar motivele din spatele acesteia nu sunt tocmai clare la acest moment. Cred că sunt mai mulţi factori care contribuie câte puţin fiecare”. Guvernul din Pakistan a fost lăudat şi pentru sistemul ”smart” de carantină, de izolare locală, prin care s-a evitat o ”hibernare” prelungită la nivel naţional.

Astfel, cartierele erau izolate în momentul în care numărul de cazuri creştea peste un anumit nivel. Totuşi, efectul acestora nu este chiar cert, fiind raportate numeroase cazuri în care oamenii se deplasau liber în şi dinspre zonele oficial aflate în carantină. În ciuda trandului descrescător, doctorul Sultan rămâne precaut: ”Până la urmă, eu ţin să le reamintesc oamenilor că e ca atunci când răscoleşti prin cărbuni încinşi. Dacă le dai nişte oxigen şi nişte combustibil, o să izbucnească în flăcări”.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii