Multe şi mărunte: Carmen Tocală, vicepreşedinte la FIBA Europe

marți, 18 iunie 2019, 01:43
6 MIN
 Multe şi mărunte: Carmen Tocală, vicepreşedinte la FIBA Europe

 

Carmen Tocală, fost preşedinte al FR Baschet, a fost aleasă,ieri, în cadrul şedinţei Board-ului FIBA Europe, în funcţia de vicepreşedinte al forului continental. Tocală este prima femeie din istoria federaţiei europene care ocupă această funcţie. Luni, la München, a avut loc prima şedinţă a Board-ului FIBA Europe, organism de conducere în care Carmen Tocală a fost aleasă recent pentru un nou mandat ca membru.Pentru următorii patru ani au fost aleşi, luni, vicepreşedinţii forului european, iar Carmen Tocală, în premieră nu doar pentru România, ci şi pentru FIBA Europe, a devenit prima femeie aleasă în una din funcţiile de vicepreşedinte. Board-ul FIBA Europe a propus-o pe Carmen Tocală şi pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv al federaţiei internaţionale, iar o decizie în acest sens se va lua la şedinţa din luna august a FIBA.

Ne arbitrează ”zgârciţii”

Scoţianul Bobby Madden va arbitra meciul României cu naţionala Croaţiei, primul pentru tricolorii U21 la Campionatul European din Italia.  Bobby Madden va fi ajutat de asistenţii Frankie Connor şi David Roome, iar arbitri VAR vor fi englezii Stuart Atwell şi Paul Tierney. Al patrulea oficial va fi Georgi Kabakov (Bulgaria).Madden este arbitru FIFA din 2010 iar în acest sezon a fost delegat la derbiul scoţian Celtic Glasgow – Glasgow Rangers 2-1, când a acordat şase cartonaşe galbene şi două roşii. Totodată, la celălalt duel din grupa C, Anglia-Franţa, al patrulea arbitru va fi românul Istvan Kovacs. Naţionala României va debuta, astăzi, de la ora 19.30, împotriva Croaţiei, în Grupa C, din care mai fac parte Franţa şi Anglia.

A plouat cu goluri în prima zi

Primul meci din cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal U21 s-a disputat duminică la Reggio Emilia. Polonia a învins cu scorul de 3-2 (1-1) formaţia Belgiei. Scorul a fost deschis de Aaron Leya (min. 16) pentru belgieni, Szymon Zurkowski egalând după 10 minute. În repriza secundă, polonezii au mai înscris de două ori, prin Bielik (’52) şi Szymanski (’79), iar Cools a stabilit scorul final în min. 84. Partida a fost arbitrată de Istvan Kovacs, ajutat de asistenţii Vasile Florin Marinescu şi Ovidiu Artene. În celălalt meci al zilei, la Bologna, Italia a învins cu 3-1 (1-1) echipa Spaniei, după ce ibericii au condus cu 1-0, prin reuşita lui Daniel Ceballos din minutul 9. Eroul “squadrei”lui Luigi di Biaggio a fost Federico Chiesa, de la Fiorentina, fiul fostului internaţional Enrico Chiesa, care a marcat în minutele 36 şi 64, pentru ca Lorenzo Pellegrini să închidă tabela în min. 82, din penalty.

Eligibili pentru Euro 2021

Naţionala de tineret a României este echipa de la CE cu cei mai mulţi jucători eligibili în următoarele preliminarii ale  Euro U21. În campania următoare de calificare, pentru Euro 2021 din Ungaria şi Slovenia, sunt eligibili jucătorii născuţi începând cu 1 ianuarie 1998. Pentru România, 13 din cei 23 jucători din lotul lui Mirel Rădoi de acum vor putea fi utilizaţi. Aceştia sunt Dragomir, Boboc, Vlad, Grigore, Băluţă, Hagi, Paşcanu, Man, Ghiţă, Coman, Olaru, Petre şi Ciobanu. România se află în grupă cu Danemarca, Ucraina, Finlanda, Irlanda de Nord şi Malta. Primul meci e pe 10 septembrie, în Danemarca. La Euro 2021 merg direct câştigătoarele celor nouă grupe din preliminarii şi cel mai bun loc II, plus  învingătoarele barajelor dintre celelalte 8 locuri secunde.

Enache a preluat Hermannstadt

FC Hermannstadt va fi pregătită în sezonul viitor de Costel Enache, un antrenor în vârstă de 46 de ani. Tehnicianul a semnat un contract pe un an, cu posibilitatea de prelungire pe încă unul, anunţă clubul sibian. Născut la Piatra Neamţ, Enache a jucat mai bine de un deceniu la echipa locală Ceahlăul. A mai îmbrăcat tricourile formaţiilor Progresul Bucureşti şi UTA. În 2011 s-a apucat de antrenorat, pregătind-o vreme de două sezoane pe Ceahlăul. A trecut apoi la CSMS Iaşi, iar între 2015 şi 2017 a fost selecţionerul naţionalei U19 a României.  Până să ajungă la FC Hermannstadt, Costel Enache a mai activat la FC Botoşani şi Astra Giurgiu, pe ultima calificând-o în play-off-ul sezonului precedent al Ligii 1.

Săpunaru, la Denizli

Clubul Denizlispor, nou-promovat în prima ligă turcă, a anunţat, ieri, transferul căpitanului echipei naţionale a României, Cristian Săpunaru.  În vârstă de 35 de ani, Săpunaru a semnat un contract pe un sezon, cu posibilitatea prelungirii pe încă unul. Jucătorul român a evoluat în ultimii doi ani la Kayserispor. În cariera lui, Săpunaru a mai evoluat la echipe ca FC Naţional, Rapid Bucureşti, FC Porto, Zragoza, Elche, Pandurii şi Astra Giurgiu.

 

 

Final de campanie în genunchi

Naţionala de handbal masculin a României a încheiat campania de calificare la CE2020 cu încă o înfrângere, duminică, în deplasare, cu Franţa, scor 25-34 (14-19), în grupa a VI-a preliminară. Tricolorii rataseră orice şansă de a mai spera la turneul final încă din etapa anterioară. România a încheiat grupa pe locul III cu doar două puncte, insuficient pentru calificare, pe care au obţinut-o Franţa şi Portugalia. Naţionala României a jucat ultima dată la un turneu final de Campionat European în 1996.  Primele două clasate din fiecare din cele opt grupe preliminare, calificate la turneul final, sunt Germania, Polonia, Croaţia, Elveţia, Macedonia, Islanda, Slovenia, Letonia, Cehia, Belarus, Franţa, Portugalia, Ungaria, Rusia, Danemarca şi Muntenegru. Acestora li se alătură patru echipe de pe locul III, cu cea mai bună linie de clasament, adică Bosnia, Serbia, Olanda şi Ucraina, iar tabloul de 24 de echipe de la turneul final este completat cu gazdele Suedia, Austria şi Norvegia, precum şi cu campioana europeană en-titre, Spania. Tragerea la sorţi a grupelor va avea loc în 28 iunie, la Viena.

Copa America

Reprezentativa Uruguayului a învins, duminică, la Belo Horizonte, cu scorul de 4-0, selecţionata Ecuadorului, într-un meci disputat în grupa C la Copa America. Golurile au fost marcate de Nicolas Lodeiro (‘6), Edinson Cavani (‘32), Luis Suarez (‘44) şi Arturo Mina (‘77).Într-un alt meci de duminică, echipa Qatarului a reuşit să revină şi să obţină o remiză după ce a fost condusă, scor 2-0 de Paraguay, în grupa C. Ali Almoez (‘68) şi Boualem Khoukhi (‘77) au marcat pentru Qatar, în timp ce pentru Parauay au punctat Oscar Cardozo (‘4 – penalti) şi Derlis Gonzalez (‘56).

 

Finală pentru promovare

Echipele Deportivo La Coruña şi Mallorca vor disputa, la 20 iunie, pe teren primei echipe, şi la 23 iunie, în Insulele Baleare, cele două manşe ale finalei barajului de promovare în prima ligă spaniolă.  Sâmbătă, fosta echipă a lui Florin Andone a câştigat şi a doua manşă din semifinale, scor 1-0, disputată în deplasare, cu Malaga, după ce se impusese şi pe teren propriu, cu 4-2. Duminică, Albacete nu a reuşit decât un 1-0, acasă, cu Mallorca, după ce a pierdut în tur cu 2-0. Din Liga Adelante au obţinut direct promovarea Osasuna şi Granada. Din LaLiga au retrogradat Girona, Huesca şi Rayo Vallecano.

Finala Fed Cup, la Perth

Finala Cupei Federaţiei între Australia şi Franţa se va disputa în noiembrie, la Perth, a anunţat, ieri, federaţia australiană. Deocamdată nu s-a anunţat suprafaţa pe care se va disputa meciul. Australia, laureată a probei de şapte ori, dar ultima oară în 1974, va găzdui la 9-10 noiembrie, prima sa finală de Fed Cup din 1978. Franţa şi Australia s-au mai întâlnit de şase ori în FedCup, iar australiencele au câştigat de cinci ori. Franţuzoaicele, laureate ale FedCup în 1997 şi 2003, au câştigat utimul meci disputat cu australiencele, în 2000. Australia a ajuns în finală după ce a trecut de Belarus, iar Franţa de România.

 

Comentarii