Premieră: O instanţă din Iaşi a analizat fenomenul de „mobbing“ de la locul de muncă

Multinaţională obligată să achite daune morale unui angajat. Vezi motivul aici!

miercuri, 24 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Multinaţională obligată să achite daune morale unui angajat. Vezi motivul aici!

Proces în premieră, la Iaşi. O multinaţională din domeniul IT a fost obligată de Tribunal să îi achite daune morale de 5.000 de euro unui angajat, confirmând, parţial, că acesta ar fi fost discreditat de şefi în faţa colegilor. Judecătorii ieşeni aduc în discuţie fenomenul de „mobbing“, care presupune „persecutarea sistematică a unui coleg, subordonat sau superior“. Sandalul dintre angajat şi multinaţională a plecat după ce primul a fost sancţionat pentru că nu a mers la muncă în timpul Paştelui evreiesc, deşi legea îi permitea să fie liber atunci. Decizia Tribunalului nu este definitivă.

Bernard C. este angajat pe o funcţie de conducere în cadrul companiei NTT Data România, o firmă de IT cu 1.400 de angajaţi în România. În biroul de la Iaşi, Bernard a fost încadrat ca „manager proiect informatic“ în vara anului 2015, având un salariu de aproximativ 2.500 de euro. Conflictul dintre angajat şi companie a debutat în aprilie 2017, atunci când Bernard a fost sancţionat cu un avertisment scris pe motiv că ar fi lipsit nemotivat de la serviciu. Absenţele au fost consemnate de reprezentanţii NTT pe 11 şi 12 aprilie 2017, perioadă în care Bernard C. a sărbătorit Paştele evreiesc.

Reprezentanţii firmei au considerat că angajatul ar fi trebuit să introducă o cerere de concediu pentru acea zi, fapt cu care Tribunalul Iaşi – care a anulat sancţiunea – nu a fost de acord. „Instanţa reţine că, în cazul sărbătorilor legale, angajaţii sunt liberi de drept, fără a fi obligaţi să formuleze o cerere în acest sens, spre deosebire de alte zile libere (…) Apreciază instanţa că pretenţia unităţii intimate ca, anterior zilelor libere, reclamantul să fi formulat o cerere în scopul acordării beneficiului zilelor de sărbătoare legală este nejustificată“, a motivat Tribunalul Iaşi, care a citat din legislaţia muncii. În cazul particular al angajatului, judecătorii au arătat că acesta a informat firma că este de confesiune mozaică.

Daune de 5.000 de euro

Pe lângă anularea sancţiunii, Bernard le-a cerut judecătorilor să oblige firma şi la plata unor daune morale de 100.000 de euro. El a invocat că ar fi fost hărţuit la locul de muncă, aducând mai multe acuzaţii. Printre altele, angajatul a susţinut că a fost hărţuit „constant“ de un superior, fiind scos dintr-un proiect şi ameninţat. A mai arătat că starea de sănătate a sa şi a soţiei au avut de suferit, dar şi că a fost defăimat în faţa colegilor şi că i-a fost afectată posibilitatea de a avansa în firmă. Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au teoretizat în motivarea lor noţiunea de „mobbing“, despre care au spus că „este definit în manieră generală ca reprezentând acele comportamente ofensive, intimidante, maliţioase, insultătoare sau umilitoare, abuz de putere sau autoritate, care încearcă să submineze un individ sau un grup de angajaţi şi care pot cauza acestora tulburări legate de stres.“

Judecătorii au respins mare parte din acuzaţiile de hărţuire morală invocate de Bernard C., însă au confirmat că acesta ar fi fost defăimat în faţa colegilor de muncă. „Reclamantul se află în situaţia defavorizată, şi chiar ostilă, de a fi perceput/considerat de colegii săi ca fiind un salariat ce a eşuat în colaborarea cu un client important al societăţii pârâte, în lipsa unor critici efective ale clientului sau a unei cereri exprese a clientului de încetare a colaborării cu reclamantul, ci doar în baza unor afirmaţii ale unor manageri ai societăţii pârâte“, au arătat în motivare judecătorii, referindu-se la faptul că Bernard a fost scos dintr-un proiect din cauza presupuselor absenţe nejustificate de la muncă. Magistraţii au mai invocat şi că, anterior conflictului, firma îl cataloga pe angajat, într-un document, ca „un om care reprezintă cu succes unitatea faţă de client“, însă, ulterior izbucnirii conflictului de muncă, l-a prezentat ca un „angajat problemă“. „O altă acţiune a societăţii pârâte de desconsiderare a reclamantului este comunicarea deciziei de sancţionare prin citirea conţinutului acesteia de către managerul Departamentului Resurse Umane în prezenţa altor trei colegi“, au mai arătat jude­că­to­rii, care au stabilit ca Bernard C. este îndrep­tăţit la daune morale în valoare de 5.000 de euro, echivalentul a aproximativ două salarii.

Reacţia firmei

Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, compania NTT Data a subliniat că mai multe dintre susţinerile angajatului au fost „respinse fără echivoc“ de instanţă. „Întreaga desfăşu­rare a procesului, respectiv probele administrate, au condus la formarea opiniei instanţei în sensul, aşa cum menţionam, respingerii aproape în totalitate a cererilor petentului. Niciuna din susţinerile petentului privind o eventuala hărţuire sau discriminare de orice fel nu a fost probată. Ba mai mult, în cursul dezbaterilor a fost solicitată şi opinia Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării, care a susţinut opinia NTT DATA Romania, respectiv a confirmat lipsa oricăror dovezi privind existenţa unei discriminări“, au precizat reprezentanţii companiei. Aceştia consideră că daunele stabilite de prima instanţă nu sunt întemeiate, motiv pentru care firma a formulat apel împotriva primei decizii.

Bernard C. nu a putut fi contactat în timpul documentării acestui material. La rândul său, bărbatul a formulat apel împotriva deciziei primei instanţe. Procesul se va relua în această toamnă la Curtea de Apel Iaşi, care va pronunţa decizia definitivă. Până ieri nu fusese stabilit primul termen de judecată al apelului.

Comentarii