Niculiţă, gol-goluţ: radiografia afacerilor. Un an catastrofal pentru afacerile unuia dintre cei mai activi imobiliari ieşeni. Ordin de protecție

miercuri, 14 iunie 2023, 01:55
8 MIN
 Niculiţă, gol-goluţ: radiografia afacerilor. Un an catastrofal pentru afacerile unuia dintre cei mai activi imobiliari ieşeni. Ordin de protecție

Imobiliarul Cristinel Niculiţă a avut un an 2022 tumultuos. Cifra de afaceri a companiei Studio Casa Consult SRL s-a prăbuşit, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Copou Garden Residence ajungând de la 45,5 milioane de lei în 2020, la o cifră de afaceri cu 45 de milioane mai mică, doi ani mai târziu. Pierderea companiei a fost de aproape trei milioane de lei, cea mai mare de la înfiinţarea firmei, E.ON Energie l-a chemat de mai multe ori la judecată pentru neplata facturilor la gaz şi energie electrică, iar iubita lui a cerut judecătorilor să emită un ordin de protecţie care să-l ţină pe Niculiţă departe de ea.  

 

Piaţa imobiliară din Iaşi, şi din România, în general, a înregistrat pe ansamblu scăderi, însă puţine companii au avut evoluţii atât de dramatice ca în cazul Studio Casa Consult, controlată de Cristinel Niculiţă, un membru de vază al aşa-numitului „grup al păşcănenilor” din zona imobiliară ieşeană.

 

Pentru firma lui Niculiţă, anul 2020 a fost anul de vârf, în care cifra de afaceri a companiei a crescut cu 2.665% faţă de anul anterior, iar profitul, în creştere cu 1.698% faţă de 2019 ajungea la 10.724.146 lei. În 2021 însă, cifra de afaceri a scăzut cu 78%. Iar în 2022 a scăzut din nou, cu 95%, una dintre cele mai mari scăderi procentuale înregistrate anul trecut de firmele specializate în dezvoltare imobiliară.

Evoluția afacerilor lui Niculiță (cifra afaceri, pierderi, profit) pot fi urmărite în tabelul de mai sus și în graficul de mai jos:

Nici profitul record din primul an de pandemie, de 10,7 milioane lei, nu s-a mai repetat în anii următori. În 2021 a scăzut cu 61%, ajungând la 4.219.489 lei, iar anul trecut a scăzut cu încă 169%. Iar Niculiţă s-a văzut nevoit ca în loc de profit, să raporteze o pierdere de 2.871.394 lei.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

În al doilea trimestru al anului 2020, Studio Casa Consult finaliza lucrările la Rondul Vechi Residence, un bloc cu 121 de apartamente cu una, două sau trei camere, situat în Şoseaua Nicolina, iar în primul trimestru din 2021 se încheiau lucrările şi la One Residence. Cel de-al doilea bloc ridicat de Cristinel Niculiţă oferea la vânzare 88 de apartamente, cu suprafeţe între 30 – 72 mp utili în Tătăraşi, pe strada Han Tătar. Vânzările de la cele două blocuri se regăsesc în cifrele de afaceri din anul de vârf 2020 şi din 2021.

Războiul izbucnit între Ucraina şi Federaţia Rusă în 2022 i-a făcut însă pe mulţi ieşeni să fie mai prudenţi cu investiţiile imobiliare. Cu un conflict armat în coaste, aceştia au preferat să amâne investiţiile în apartamente, iar cererea de apartamente pe piaţa imobiliară din România a scăzut. Pentru firma păşcăneanului Cristinel Niculiţă aceasta se întâmpla într-un moment total nepotrivit. Lucrările de construcţie la Copou Garden Residence, un ansamblu de şapte blocuri, cu 1.120 de apartamente, erau în toi. Finalizate între timp, blocurile lui Niculiţă din Copou îşi aşteaptă cumpărătorii, conform korter.ro, cu apartamente cu 1 – 3 camere, şi cu preţuri ce pleacă de la 70.135 euro (pentru apartamente cu o cameră, cu suprafaţa de 49.8 m2) şi ajung până la 113.610 euro (apartamente cu trei camere, de 90 m2).

Dacă Studio Casa Consult va reuşi în acest an să convingă cumpărătorii să se mute în Copou Garden Residence, cifra de afaceri a firmei Studio casa Consult ar trebui să o depăşească la anul pe cea record, raportată în 2020. Nu trebuie să uităm însă că potenţialii clienţi ai noului cartier rezidenţial din Copou sunt corporatiştii, în special angajaţii din industriile tech, care sunt printre cei mai bine plătiţi angajaţi şi care au fost responsabili de susţinerea economiei ieşene din ultimii ani. Însă şi industria IT & Outsourcing s-a confruntat în ultimul an cu spaima reducerii locurilor de muncă. Prin urmare, şi aceşti angajaţi şi-au cheltuit banii mai prudent.

Victimă a contextului regional

Ce i se întâmplă lui Niculiţă e un fenomen general în România. “Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu cel puţin 30%, cererea de credite a scăzut accelerat şi chiar dacă băncile vor să dea credite nu prea există cerere, noile dezvoltări imobiliare au scăzut, vânzările firmelor de materiale de construcţii au scăzut, vânzările de electrocasnice mari – frigidere, televizoare, maşini de spălat – au scăzut pentru că vânzările de apartamente au scăzut, vânzările de mobilă au scăzut, încasările statului din acest lanţ important din economie au scăzut, ceea ce se reflectă în tensiunea actuală a bugetului”, opinează într-un articol din 6 iunie, directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, care crede că “dacă guvernul (noul) vrea să deblocheze piaţa imobiliară, vânzările de credite, de materiale de construcţii şi să reînceapă să mişte banii care stau degeaba în conturi şi să crească încasările la buget, trebuie să scadă TVA de la 19% la 5% la vânzările de apartamente de peste 600.000 de lei”.

Apartamentele vândute de Niculiţă însă nu s-ar încadra în această categorie de preţ. Oricum, până ca Guvernul să ia noi măsuri, dezvoltatorul imobiliar se reorientează. Spre fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de exemplu. La începutul acestui an, a devenit acţionar (50%) şi administrator al firmei Mastri Studio, alături de fondatorul Cristian Boca. Înfiinţată în 2020, firma are înregistrat ca domeniu principal de activitate “Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blană”, iar ca activitate principală, “Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)”.

Evident, Niculiţă nu va schimba complet betonul, pentru textile. Însă, atent la trenduri, anul trecut şi-a introdus între obiectele de activitate ale firmei Studio Casa Consult câteva activităţi secundare “la modă”: producţia, transportul, distribuţia şi comercializarea energiei electrice. În plus, a mai angajat patru oameni faţă de anul 2021, şi a mai deschis un punct de lucru, autorizat pentru “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale” şi pentru „Producţia de energie electrică”.

Probleme şi în instanţe

Însă 2022 a fost şi un an în care şi instanţele de judecată l-au ţinut ocupat pe Cristinel Niculiţă, pentru că E-on Energie România i-a intentat mai multe procese pentru neplata facturilor la energie electrică şi gaz. Problemă cu care se confruntă şi în acest an, de fapt. Până acum, Niculiţă şi-a salvat energia şi nu prea s-a prezentat la termenele de judecată.

  • Pe 5 ianuarie, Judecătoria Iaşi l-a obligat să plătească către E.ON 7131,1 lei “reprezentând contravaloarea facturilor emise de reclamantă pentru prestarea serviciului de furnizare a energiei electrice şi a gazului natural în perioada 18.06.2018 – 24.05.2022 şi la plata sumei de 658,83 lei, reprezentând penalităţi calculate pentru neplata la termen a contravalorii energiei electrice şi a gazului natural furnizate conform facturilor emise în perioada 18.06.2018 – 24.05.2022”.
  • Pe 10 martie, într-un alt dosar, pentru un alt apartament, instanţa îl obliga pe pârâtul Niculiţă Cristinel – Daniel “să plătească reclamantei (n.r. E.ON Energie Romania SA) suma de 18.744,45 lei, cu titlu de debit, suma de 879,86 lei, cu titlu de penalităţi de întârziere şi suma de 200 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă reclamanta să achite diferenţa de taxă judiciară de timbru de 842,22 lei”.
  • Iar pe 10 mai primea şi firma Studio Casa Consult o sentinţă dată de Judecătoria Iaşi, prin care instanţa “Ordonă ca, în termen de 20 zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, debitorul să îi plătească creditorului (tot Eon Energie Romania SA) suma de 5.217,1 lei, din care 903,49 lei cu titlu de contravaloare facturi energie electrică şi 3.684,02 cu titlu de contravaloare facturi gaze naturale, consumate şi neachitate, 116,33 lei cu titlu de penalităţi de întârziere calculate pentru neachitarea în termen a facturilor de energie electrică şi a sumei de 513,26 lei cu titlu de penalităţi de întârziere calculate pentru neachitarea în termen a facturilor de gaze naturale”.
  • În această săptămână, pe 9 iunie, Cristinel Niculiţă e însă aşteptat din nou la judecată de către E.ON Energie România.

 

Probleme şi în plan personal

 

Nici în plan personal, anul 2022 nu a fost simplu pentru imobiliarul ieşean. În octombrie, iubita lui le cerea judecătorilor să emită un ordin de protecţie, menit să îl ţină departe de ea pe Cristinel Niculiţă. Conform cererii adresată judecătorilor, femeia şi-ar fi dorit ca acesta să fie obligat să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie şi să păstreze o distanţă minimă faţă de ea şi de sora ei.

“A precizat reclamanta faptul că începând cu acest an, pe fondul consumului exagerat de alcool, pârâtul devenea extrem de violent, fiind bătută în mai multe rânduri (inclusiv într-un club, de faţă cu toţi prietenii şi apropiaţii ei)”, au notat judecătorii. În luna octombrie, imobiliarul ar fi dat-o afară din locuinţă. Apoi a început să o caute, în timp ce femeia se mutase la sora ei. “A susţinut reclamanta că pârâtul a început să o caute, să o ameninţe cu diverse acte de violenţă sau cu moartea. A susţinut reclamanta că în seara de 10 spre 11 octombrie 2022 a fost ameninţată cu moartea de către pârât. (…) acesta a venit la apartamentul unde locuieşte împreună cu sora sa, la miezul nopţii, a început să lovească puternic uşa de la intrare, cu un obiect metalic, încercând să o spargă, repetând în continuu ameninţări cu moartea. Tot în acea seară, susţine reclamanta că pârâtul a vandalizat maşina surorii ei, ce se afla parcată în faţa blocului”.

La o zi după ce a cerut emiterea ordinului de protecţie, iubita lui Niculiţă, surpriză: a renunţat la proces. 

Comentarii