Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Note de 1 şi 2 la examenul de definitivat. La ce materii s-au luat cele mai mici note

La titularizare, procentul promovabilităţii este sub media naţională.

GALERIE
definitivat
  • definitivat
- +

Mai bine de trei sferturi dintre profesorii din judeţul Iaşi care au susţinut examenul de definitivat de anul acesta au reuşit să promoveze concursul. Mai exact, un număr de 274 de candidaţi care au susţinut definitivatul au reuşit să obţină note mai mari sau egale cu 8, nota minimă de promovare a examenului naţional.

La examen s-au înscris un număr de 409 candidaţi, dintre aceştia absentând un număr de 32 de profesori. La centrul de examen, care a fost în acest an Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, candidaţii au fost repartizaţi în 25 de săli în care s-au susţinut probele scrise la 37 de discipline.

Cadrele didactice au avut la dispoziţie patru ore pentru a răspunde atât la întrebările din disciplina pe care o predau, dar şi din metodica predării acesteia, nota finală fiind formată, conform metodologiei de desfăşurare a examenului, din subiectul de specialitate, care are o pondere de 60% din lucrare, şi subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

La nivelul judeţului Iaşi au fost obţinute doar patru medii de 10, acestea fiind obţinute de către trei educatoare şi un profesor de Educaţiei vizuală. Cu toate că majoritatea notelor obţinute de către profesori au fost mai mari de 5, fiind puţine cazuri de note de 4 sau mai mici de 4, putem observa însă că cele mai mici note au fost obţinute de către cadrele didactice de la Educaţie fizică şi sport. Astfel, un profesor de sport de la Ţigăneşti a obţinut nota 1,45, chiar dacă avea 10 pe linie la cele două inspecţii de la clasă şi la portofoliu. Astfel, din cei aproape 50 de profesori, doar 16 au reuşit să scrie de minimum 8. Cu toate acestea, realizându-se media cu notele de la cele două inspecţii şi de la portofoliu, 22 de candidaţi au promovat examenul cu medii peste 8. În ceea ce priveşte proba scrisă însă, au fost înregistrate 13 note sub 5, două dintre acestea fiind obţinute de cadre didactice din municipiu. Astfel, un cadru didactic de la Şcoala „Alexandru Vlahuţă“ care predă disciplina Educaţie fizică a obţinut doar 1,8 la examenul scris, iar un alt profesor de la Şcoala Gimnazială „Alecu Russo“ a obţinut nota 3,2. În ceea ce priveşte „lista ruşinii“, cu note foarte mici, se numără cadrele didactice de Educaţie fizică şi sport din Sârca, cu nota 1,4, din Gropniţa, cu 2,2, cel din Bivolari a obţinut 2,05, profesorul din Comarna a luat 3,1, cel din Lungani 3,2, cadrul didactic din Cozmeşti a scris de 1,3, iar cel din Războieni de 2,85. Eventualele contestaţii mai pot fi depuse astăzi, 1 august, în intervalul orar 9.00 - 14.00.

Pe data de 30 iulie au fost publicate şi rezultatele în urma contestaţiilor de la titularizare. În acest caz, procentul de promovare a crescut de la 81,36 la 82,90%, relatează Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în cadrul unui comunicat de presă. De menţionat însă este faptul că acest procent arată numărul de profesori cu note peste 5, iar Ministerul Eucaţiei Naţionale ia în calcul la stabilirea promovabilităţii doar notele de 7 sau peste 7. Mai exact, conform unui comunicat de presă publicat de Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivel naţional procentul de promovare a titularizării (cu note peste 7), după contestaţii, este de 48,37%. La nivelul judeţului Iaşi, acest procent este sub media naţională, 46,45% dintre candidaţi având note peste 7.

În urma contestaţiilor, încă 16 profesori din judeţ au luat note mai mari de 7, de la 414 cadre didactice numărul crescând la 430 în prezent, trei candidaţi în plus au note mai mari de 9, de la 93 de candidaţi la 96 de candidaţi după contestaţii, iar numărul de profesori cu nota 10 a rămas la fel, fiind 5 candre didactice cu această notă. Astfel, din 1.143 de lucrări evaluate, doar 531 de candidaţi au luat peste 7, adică mai puţin de jumătate. Candidaţii cu note între 5 şi 6,99 se pot angaja în învăţământ, însă doar pe perioada unui an de zile, iar cei cu note peste 7 au posibilitatea să încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri