Nu e sânge suficient, dar Centrul de Transfuzii întoarce din drum un donator din trei

luni, 11 iunie 2018, 01:50
4 MIN
 Nu e sânge suficient, dar Centrul de Transfuzii întoarce din drum un donator din trei

„Dacă ştiu că femeile trebuie să aibă condiţii de hemoglobină de minim 12,5 grame, eu nu pot sub presiunea spitalelor sau a lipsei de sânge să-i recoltez unei persoane care are 12. Am încălca legislaţia, iar produsul obţinut nu ar fi de calitatea necesară“, spune şefa CRTS. Centrul nu poate face faţă nici campaniilor prea dese de încurajare a donării, din cauza lipsei de personal.

 

Lipsa donatorilor de sânge a devenit o problemă constantă a Cetrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iaşi şi, implicit, a spitalelor ieşene, mai ales acum, când se apropie perioada vacanţelor şi concediilor.

Conform reprezentanţilor instituţiei, în ultima săptămână s-au înregistrat în medie aproximativ 60 de donatori pe zi, deşi nevoia zilnică este de cel puţin 80 de donatori.

„Nevoia de sânge nu este în salturi, aşa cum se întâmplă cu numărul donatorilor. Sunt şi zile când sunt 20-30 de donări de sânge, ceea ce este insuficient. Problema aceasta este naţională, nu doar judeţeană“, a menţionat dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS.

Cu toate acestea, numărul donatorilor care se prezintă zilnic la „Centru“ este mult mai mare, în general, decât numărul celor care primesc acceptul din partea medicului pentru donare, conform criteriilor de eligibilitate.

„Din studiile noastre, aproximativ 1/3 dintre cei care se prezintă în vederea donării de sânge, ca şi potenţiali donatori, sunt respinşi pe baza diferitelor criterii de eligibilitate. De aceea, numărul celor care donează este mai mic decât a celor care se prezintă“, a mai spus dr. Gabriela Scripcariu

Presiuni de la spitale: „Fiţi mai permisivi!“

Pentru că numărul donatorilor devine insuficient, unităţile de transfuzii ale spitalelor fac adesea presiuni asupra CRTS pentru a fi mai permisivi în ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, spun reprezentanţii Centrului de Transfuzii.

„Dacă ştiu că femeile trebuie să aibă condiţii de hemoglobină de minim 12,5 grame, eu nu pot sub presiunea spitalelor sau a lipsei de sânge să-i recoltez unei persoane de sex feminin care are hemoglobină de 12. Dincolo de faptul că am încălca legislaţia, produsul obţinut în urma recoltării nu ar fi de calitatea necesară“, a adăugat dr. Scripcariu.

O altă problemă cu care cei de la CRTS se confruntă este că mulţi dintre oamenii care se prezintă la donare vin pentru o cauză anume. În ultima vreme, pe reţelele de socializare, tot mai mulţi oameni încearcă să mobilizeze populaţia ca să doneze pentru cazurile cunoscuţilor.

„Înţelegem îngrijorarea pacientului şi a familiei, dar nu pot să accept că ni se solicită, în repetate rânduri, să încălcăm legislaţia în vigoare şi să eliberăm adeverinţe conform cărora anumite persoane au donat pentru un caz anume. Nicăieri în legislaţie nu spune aşa ceva. Definiţia donării de sânge este că e un act anonim şi neremunerat“, a menţionat dr. Scripcariu.

Odată cu promovarea unor astfel de cazuri, se înregistrează însă şi o creştere a numărului de donatori. Aceştia sunt, de cele mai multe ori, donatori iniţiali, care nu se mai întorc şi pentru o a doua donare.

Dacă, în anii precedenţi, procentul donatorilor fideli, care se prezentau la „Centru“ de la 18 ani şi până la limita maximă acceptată, reprezenta aproximativ 90% din totalul de donatori, în prezent, aceştia mai reprezintă doar 50%, spun reprezentanţii CRTS.

Astfel, devine tot mai greu să nu existe un deficit al grupei de sânge cu RH negativ, care a constituit o problemă chiar şi atunci când existau mai mulţi donatori, deoarece repartiţia acestei grupe în rândul populaţiei este de 15%, şi probabilitatea ca toţi aceştia să fie donatori este destul de scăzută.

Capacitate limitată de a face faţă donărilor

O campanie de informare şi de mobilizare pentru donare este susţinută atât de Seviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, care va organiza pe 14 iunie Gala Donatorului de Sânge, în cadrul căreia vor fi premiaţi 100 dintre cei mai fideli donatori, printre care se numără şi veterani, dar şi prin intermediul caravanelor de colectare mobilă pe care CRTS le desfăşoară, cum a fost cea de la Palas, de pe 14 şi 15 mai, unde s-au strâns 81, respectiv 84 de unităţi de sânge.

Aceste colecte mobile nu se pot desfăşura mai frecvent, pentru că în Centrul de Transfuzii personalul este jumătate faţă de cât ar fi necesar, raportând numărul angajaţilor la cantitatea de sânge recoltată, şi anume 6.000 litri/an. Cantitatea de sânge care merge la spitale zilnic este stabilită şi solicitată de centrele de transfuzii ale acestora, în funcţie de nevoie şi de mărimea spitalului.

Timpul alocat unei persoane pentru donare la CJTS este de aproximativ o oră jumătate, de la înregistrare până la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sânge extrasă este de 450 de mililitri. Condiţiile şi recomandările pentru donare se găsesc pe site-ul CJTS Iaşi.

Comentarii