Numai doi halterofili la Tokyo

vineri, 24 ianuarie 2020, 02:43
2 MIN
 Numai doi halterofili la Tokyo

Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), Cristian Balaj, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că lotul de haltere al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo va fi format din maxim doi sportivi, unul la masculin şi unul la feminin, ca urmare a cazurilor de dopaj apărute în ultima perioadă. „Gestionarea cazului este făcută de cei de la WADA, pentru că analiza a fost prelevată în perioada Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra. Între timp aparatura a ajuns la un nivel de stabilire a rezultatelor mult mai ridicat, este mult diferit faţă de ce se oferea în 2012, standardul a fost ridicat, şi perioada de la 8 ani la 10 ani în care poţi să verifici analizele. Aşa s-a ajuns să fie reanalizate aceste probe. S-a descoperit steroizi la toţi cei trei sportivi şi cu Sâncrăian patru, care au fost în acea perioadă. Din păcate vor exista sancţiuni impuse de Federaţia Internaţională, România va participa doar cu doi sportivi. La Sâncraian proba va fi reanalizată dar din punctul meu de vedere e puţin probabil să fie un alt rezultat”, a declarat Balaj.

Ministrul Ionuţ Stroe a afirmat că Federaţia Română de Haltere este una dintre federaţiile care au foarte multe controale, bugetul alocat testelor antidoping fiind foarte mare. Ionuţ Stroe speră ca rezultatul în proba B în cazul lui Gabriel Sîncrăian să ajute România în situaţia dificilă în care se află. „M-am uitat în regulamente şi riscăm să ni se înjumătăţească delegaţia, ca o primă măsură, să avem doar doi sportivi, unul la feminin şi unul la masculin, şi în condiţiile în care depăşim trei suspendaţi în zona Jocurilor Olimpice, Doamne fereşte, suspendarea. Este o decizie care aparţine Federaţiei Internaţionale de Haltere, ei vor aprecia acest lucru. În momentul de faţă nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să sperăm că probele B la cele contestate ne vor salva oarecum din situaţia asta dificilă. Federaţia Română de Haltere este una dintre federaţiile care au foarte multe controale, bugetul alocat testelor antidoping este foarte mare”, a declarat Ionuţ Stroe.

Astfel, toţi cei patru halterofili români participanţi la Londra, Florin Croitoru (locul 8, la categoria 56 de kg), Răzvan Marin (bronz, la categoria 69 kg), Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş (argint, la categoria 69 de kg), au fost depistaţi pozitiv. În urma acestor controale pozitive, România riscă un an de suspendare din toate competiţiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an.

 

 

 

Comentarii