Nume grele pe listele electorale de la UMF. Doar doi candidaţi la fotoliul de rector

miercuri, 08 ianuarie 2020, 02:58
2 MIN
 Nume grele pe listele electorale de la UMF. Doar doi candidaţi la fotoliul de rector

S-a finalizat înscrierea candidaţilor pe listele electorale de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, pentru alegerile care au loc la toate nivelurile structurilor de conducere în perioada următoare. Deşi nu s-a atins recordul din urmă cu patru ani, când au fost aproape 400 de candidaţi pentru toate funcţiile, şi anul acesta este un număr impresionant de persoane care şi-au depus dosarele aferente.

Pentru funcţia de rector, aşa cum se preconizase anterior, va fi o cursă în doi între Viorel Scripcariu, rectorul în exerciţiu, şi Norina Forna, actualul decan al Facultăţii de Medicină Dentară.

În ceea ce priveşte senatorii, multe nume grele din medicină se află pe listele celor înscrişi. Între cei 56 care vor să decidă viitorul universităţii se numără şi Adrian Covic, actual prorector, Vladimir Poroch, Florin Mitu, Octavian Petriş, Laura Solovăstru Gheucă, Ioana Grigoraş, Cristian Lupaşcu, Vasile Timofte, Grigore Tinică, Diana Cimpoeşu, Paul-Dan Sîrbu sau Dragoş Nemescu. În rândul pretendenţilor la fotoliul de senator se află şi doi foşti candidaţi la rector în mandatul anterior – Radu Iliescu şi Luminiţa Smaranda Iancu, în timp ce două nume sunt cu adevărat surprinzătoare. Două persoane apropiate de fosta conducere a universităţii, influente pe partea administrativă, care au obţinut între timp şi funcţii didactice, şi-au depus anul acesta dosarul pentru a deveni membri ai Senatului – Ioan Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, fost director general administrativ. În total, în Senatul UMF sunt 41 de locuri ce pot fi ocupate de cadrele didactice şi 14 de studenţi, deci concurenţa nu este foarte mare.

Un număr mai mare de candidaturi a fost depus la membrii consiliilor de facultăţi şi directori de departamente. În continuare, calendarul curge în ritm alert – până pe 8 ianuarie, Biroul Electoral Central soluţionează eventulele contestaţii, pe 9 ianuarie se prezintă candidatura în faţa comunităţii academice, turul I de scrutin are loc pe 16 ianuarie, pentru director de departament, consiliile departamentale, ale facultăţii, Senat şi rector, rezultatele vor fi validate pe 22 ianuarie, iar pe 23 ianuarie la minister pleacă dosarul de confirmare a rectorului.

Comentarii