De Sănătate

Punem punctul pe știi

O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie

joi, 28 martie 2024, 11:15
2 MIN
 O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie

O capsulă dotată cu senzori a fost dezvoltată de un grup de cercetători britanici ca alternativă la endoscopie. Oamenii de știință speră că aceasta va „transforma” detectarea problemelor gastrointestinale.

O capsulă dotată cu senzori care oferă o alternativă la endoscopie a fost dezvoltată pentru a urmări problemele din intestine.

Capsula, care poate fi înghițită, măsoară 3 cm lungime și 1 cm lățime, are de la două până la cinci senzori de grosimea unui fir de păr uman, și poate identifica probleme în orice punct de-a lungul tractului digestiv cu lungimi de 8m.

Abordarea a fost dezvoltată de oameni de știință de la mai multe universități din Marea Britanie (Universitatea Heriot-Watt, de la Universitatea din Birmingham și Universitatea din Edinburgh), pentru a oferi o alternativă la examenele endoscopice, care oferă medicilor o perspectivă vizuală asupra intestinului.

Se așteaptă ca această tehnologie de pionierat să fie implementată în termen de cinci ani și să ofere echipelor medicale colorectale „cunoștințe fără precedent” asupra tractului digestiv al pacientului.

În loc să ia imagini din interiorul intestinului, sistemul va simți dacă acesta se contractă, câtă presiune este exercitată și exact unde ar putea fi inactiv, și poate continua să fie utilizat chiar și atunci când se deteriorează.

Micii senzori de presiune au fost testați într-un intestin sintetic pe parcursul a cinci ani de cercetare.

Revista academică Device a publicat un articol în care este prezentată această nouă abordare care se află în curs de brevetare.

Specialiștii spun că noua metodă ar putea contribui la transformarea modului în care sunt detectate bolile și afecțiunile gastrointestinale.

Cercetarea a fost finanțată de Consiliul de cercetare în domeniul ingineriei și al științelor fizice din Marea Britanie (UKRI-EPSRC) și a analizat, de asemenea, utilizarea ultrasunetelor pentru a detecta patologiile subcutanate ale intestinului.

Senzorii de presiune vor măsura mișcarea și activitatea de-a lungul celor opt sau nouă metri ai tractului gastrointestinal.

„Dispozitivul este extrem de rezistent datorită numărului de senzori și a flexibilității acestora: va continua să funcționeze chiar dacă este deteriorat. Ne-am asigurat, de asemenea, că nu va zgâria sau deteriora intestinul în niciun fel, făcând senzorii foarte subțiri și acoperindu-i cu un strat cu frecare redusă”, a declarat dr. Gerard Cummins, profesor asistent la Universitatea din Birmingham, într-un comunicat al universității, precizând totodată că sistemul folosește materiale existente, putând fi fabricat la scară largă

Se estimează că va fi nevoie de cel puțin încă cinci ani de teste clinice pentru a aduce produsul pe piață, o companie de tip spinout fiind în curs de înființare.

 

Comentarii